Korábban is nyugdíjba mehetnek a sokgyermekes anyák

2023. április 30., 13:26 , 1156. szám

Ukrajnában a sokgyermekes anyák 60. életévük betöltése előtt is nyugdíjba mehetnek bizonyos feltételek mellett. Ezenkívül a munkaképtelenek számára megállapított létminimum 35%-ának megfelelő juttatásra is jogosultak. Erről a Nyugdíjalap (PFU) tájékoztatott egy Vinnicja megyei lakos megkeresésére, aki fogyatékossággal élő, és öt gyermeket nevel – írja a Fakti, a NaPensziji portálra hivatkozva.

A törvények szerint az öt gyermeket legalább hatéves korukig nevelő, legalább 15 év nyugdíjbiztosítási idővel rendelkező anyák 50. életévük betöltésekor válnak jogosulttá a nyugdíjra.

A PFU hangsúlyozta azt is, hogy az ötgyermekes anyák jogosultak az Ukrajna előtti különleges érdemekért megítélhető juttatásra, amelynek összege a munkaképtelen polgárok számára megállapított létminimum 35 százalékával egyenlő, és a nyugdíjjal együtt folyósítják.

Idén a munkaképtelen polgárok létminimuma 2 093 hrivnya. Vagyis a sokgyermekes anyák jogosultak 50 éves korukban nyugdíjba vonulni, és 732,55 hr összegű pótlékban részesülhetnek – összegez a Fakti.

(zzz/fakty.ua)