Közel 14 millió forint értékű adomány érkezett a beregszászi kórház szülészeti osztályára Magyarországról

2023. május 1., 14:32 , 1157. szám

Újabb segélyszállítmányt juttatott célba április 28-án a Várda Hagyományőrző Kulturális Egyesület és a Magyar Szülésznők Egyesülete. A mintegy 14 millió forint értékű, orvosi eszközöket tartalmazó adományt a Beregszászi Linner Bertalan Járási Központi Kórház Szülészeti Osztálya kapta.

Erdélyi Tetyjana, a Várda Hagyományőrző Kulturális Egyesület elnöke, a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház szülész-nőgyógyásza elmondta: beregszászi születésű orvosként számára egyértelmű volt, hogy a helyi kórház szülészetét igyekeznek támogatni, s teszik ezt immár több mint egy éve folyamatosan. „Nem először vagyunk itt, több mint egy éve járunk Kárpátaljára és Ukrajna távolabbi régióiba. Örülünk, hogy már negyedik alkalommal látogatunk el az újszülöttosztályra” – fogalmazott.

A korábbi adományokban a szülészeti osztály mellett az intenzív osztály, valamint a traumatológia részesült. Ezek többek között két multifunkciós szülőágyat is tartalmaztak, melyeknek nagy hasznát veszik szinte minden nap. „Nagyon fontos  a magzat monitorizálása is, ugyanis ha bármi baj van méhen belül, akkor ez a gép rögtön tud »reagálni«. Legutóbb sikerült négy ilyen eszközt is hozni, melyek nagyon jól működnek, s az itt dolgozó kollégák örülnek ennek. Úgy gondoljuk, hogy a kisbabák, akik itt születnek, ugyanolyan körülmények között kell, hogy legyenek, mint bárhol más kórházban ellátva” – tette hozzá Erdélyi Tetyjana.

A mostani adomány orvosi ágyakat, különböző orvosi eszközöket és felszereléseket, valamint egy nagyon értékes professzionális újszülött-hallásvizsgáló készüléket is magába foglalt. Az eszközök megvásárlásához szükséges összeget a Magyar Szülésznők Egyesülete számára az International Confederation of Midwives, valamint a Direct Relief-alapítvány biztosította pályázati forrásból.

Bihary Enikő, a Magyar Szülésznők Egyesületének elnöke aláhúzta: fontosnak tartják a támogatást, s amikor megkeresték az egyesületet a kéréssel, mely szerint a beregszászi kórház szülészeti osztályának óriási szüksége lenne egy újszülött-hallásvizsgáló készülékre, ők megtalálták erre a kérésre a forrást. Az eszköz értéke közel 4 millió forint.

A beregszászi egészségügyi intézmény munkatársai barátokként fogadták a két magyarországi szervezet képviselőit, s már várták őket, hiszen nagy szükség volt a most átadott eszközökre, melyeket saját forrásból nem tudtak volna beszerezni.

„Minden adományért hálásak vagyunk, amelyeket Magyarországról és az ottani barátainktól kapunk. Különösen örülünk a hallásvizsgálónak, amellyel az újszülöttek hallását tudjuk majd ellenőrizni. Nekünk volt egy hasonló készülékünk, amely meghibásodott, de amit most kaptunk, az sokkal kifinomultabb” – mondott köszönetet Volodimir Szaharda, a kórház szülészeti osztályának vezetője.

„Fontos, hogy az esetleges problémákat vagy veleszületett betegségeket már korai szakaszban kiszűrjük. Ezért is hasznos ez a készülék” – tette hozzá Daróczi Zita, az osztály neonatológusa.

A kórházban tett látogatás során az adományozók megtekintették a szülészetet, s közben szakmai beszélgetést folytattak helyi kollégáikkal.     

CsA