Kutyaterápiás foglalkozást tartott a Szent Anna Karitász Beregszászban

2023. május 2., 08:15 , 1157. szám

A háború kezdete óta a Beregszászi Szent Anna Karitász szervezésében számos olyan programot és foglalkozást szerveztek, melyek célja a belső-ukrajnai menekültek könnyebb beilleszkedése és a lelki traumáik leküzdése. Ennek mihamarabbi elérése érdekében a segélyszervezet munkatársai kutyaterápiás foglalkozást tartottak Beregszászban április 28-án.

Már több mint egy éve, hogy az első nagyobb belső-ukrajnai menekülthullám elérte Kárpátalját. Közülük sokan hazatértek már, viszont vannak olyan áttelepültek is, akiknek nincs hova menniük. A Kárpátaljai Szent Márton Karitász ezen személyek támogatására indított egy olyan programot, amellyel segíteni szeretnék a belföldi menekültek beilleszkedését vidékünkön, illetve segítséget nyújtani számukra, hogy feldolgozzák azokat a megpróbáltatásokat, amelyekkel szembe kellett nézniük.

A Szent Anna Karitász a háború kezdete óta támogatja a menekülteket. A gyermekes családoknak külön Facebook-csoportot hoztak létre, felmérést végeztek, és az ő kérésükre szervezik a különböző programokat is.

Beregszászban, a Szent Anna Karitász szervezésében a menekültek és a környéken szállást talált személyek részt vehetnek magyar mint idegen nyelv órákon, kézműves-foglalkozásokon, kirándulásokon, a napokban pedig elindították kutyaterápiás foglalkozásukat is.

Az első alkalomra április 28-án került sor a Beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban. Az alkalmat hatalmas siker övezte, hiszen Mira, a terápiás kutyus és oktatója, Tihor Melinda kiváló munkát végeztek, melynek során a résztvevőknek játékosan sikerül feldolgozni az őket ért megpróbáltatásokat és érzelmeiket.

„Úgy gondoljuk, hogy az édesanyáknak és gyermekeiknek ez egy remek alkalom, hogy kicsit kikapcsolódjanak, és felhőtlen örömben lehessen részük” – fogalmazott a programmal kapcsolatban Harapkó Marianna, a Beregszászi Szent Anna Karitász igazgatója.

„A terápia a gyerekek feloldódásában is tud segíteni, pont abban, amiben egy felnőtt nem biztos, hogy olyan ügyes, mint egy kutya, hiszen Mira valóban mosolyt csal a gyerekek arcára és kihozza belőlük az őszinteséget. Azt tapasztalom, hogy nemcsak a gyerekek, de még a felnőttek is sokkal könnyebben megnyílnak, ha jelen van egy olyan állat is, akiből sugárzik a szeretet” – hangsúlyozta Tihor Melinda lelkigondozó.

A menekülteknek szóló programok egész tavasszal folytatódni fognak, a gyerekeknek tehát lesz még alkalmuk találkozni Mirával.

TV21 Ungvár/K. K.