Kuleba: A NATO-ból hiányzik a politikai akarat Ukrajna csatlakozásához

2023. május 4., 17:41 , 1157. szám

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere úgy véli, hogy a NATO-ból hiányzik a politikai akarat ahhoz, hogy döntést hozzon Ukrajna csatlakozásáról, s arra szólított fel, hogy „ismerjék el a valóságot és tegyék meg ezt” – írta az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

„Mindenkinek, aki azt mondja, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása lehetetlen, azt tanácsolom, hogy nézze meg Finnország esetét: Finnország a NATO tagja. Egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy ez megtörténjen. De most, amikor megjelent a politikai akarat, Finnország a NATO-ban van. És mi büszkék vagyunk rájuk. Ezért minden lehetséges, ha van politikai akarat, bármi egyéb másodlagos. A politikai akarat alapvető dolog. De így van, a politikai akarat hiányzik a Szövetségből” – jelentette ki Kuleba a CNN-nek adott interjújában.

A miniszter megjegyezte: a 2008-as bukaresti NATO-csúcs óta számos érv hangzott el amellett, hogy Ukrajna miért nem csatlakozhat a NATO-hoz.

„A történelem bebizonyította, hogy mindezek az érvek tévesek. Végre itt az ideje elismerni a valóságot és megtenni ezt” – hangsúlyozta.

A külügyi tárca vezetője szerint Ukrajna NATO-tagsága „nem állíthatja meg a háborút, de segíthet megelőzni a háborúkat Európában és az euroatlanti térségben a jövőben”.

„Amíg Ukrajna a NATO-n kívül marad közeli barátként, legelismertebb szövetségesként, különleges partnerként vagy valamilyen más (a NATO-tagságot – a szerk.) helyettesítő együttműködési formában, fennáll a veszélye az Ukrajna elleni orosz agresszió megismétlődésének. Éppen ezért stratégiailag bölcs dolog kizárni ennek kockázatát a nemzetközi napirendből. Bármekkora legyen is a béke megőrzésének ára, a béke helyreállításának ára mindig magasabb” – fogalmazott a miniszter.     

(szcs/interfax.com.ua)