Ukrajna újjáépítése: Meghívás Olaszországnak

2023. május 4., 11:21 , 1157. szám

Volodimir Zelenszkij államfő kijelentette, hogy az ukrán csapatok és a nép szilárdan hisznek erejükben és képességükben, hogy megvédjék a szuverenitást, a szabadságot és a jövőt. Már most nyilvánvaló, hogyan fog véget érni a betolakodókkal vívott háború, ezért Ukrajnának és európai partnereinek ki kell dolgozniuk a helyreállítás tervét. Az elnök azon a konferencián szólalt fel online, amelyet az elmúlt héten rendeztek Rómában Ukrajna helyreállításáról – írja az Obozrevatel az Elnöki Hivatalra való hivatkozással. Zelenszkij felkérte az olaszországi befektetőket és vállalkozásokat, hogy már most aktívan fektessenek be Ukrajna gazdaságába és biztonságába.

Győzni fogunk

„Már világos, hogy mikor és hogyan ér véget ez a háború, amelyet Oroszország indított ellenünk. Mindannyiunk ellen, egész közös európai otthonunk ellen. Nincs kétségem afelől, hogy képesek vagyunk győzni. Mert nemcsak hiszünk a saját erőnkben, de kitartunk és egységben védjük közös értékeinket. Egységben! Aki megőrzi az egységet és nem veszíti el erejét, az győz” – hangsúlyozta.

Zelenszkij rámutatott, hogy ebben a háborúban a világ megláthatta, mire van szüksége valójában minden nemzetnek a védelemhez. Láthatták, hogyan szükséges módosítani az energetikát és az infrastruktúrát, a gyártást és a logisztikát, a kiberrendszereket és az oktatási teret, a védelmi ipart és a hadsereg felszerelését.

„A világban igény van új biztonsági szabványokra, hogy minden ország megvédhesse magát az agresszió, a terror vagy az elemek bármilyen megnyilvánulásával szemben. Mi pedig Ukrajnában ilyen biztonsági szabványokat alkotunk” – szögezte le az elnök.

Az államfő kiemelte, Ukrajna védelmi tapasztalatai sikeresek, alkalmazhatók más nemzetek és országok életére is.

„Logikus, hogy tapasztalataink a világ új biztonsági fundamentumának részévé válnak” – mutatott rá többek között Volodimir Zelenszkij.

Bővülő lehetőségek az ukrán exportőrök számára

A konferencia keretében Ukrajna Külügyminisztériuma és az Olasz Kereskedelmi Ügynökség memorandumot írt alá az együttműködésről.

„A memorandum fontos lépés az ukrán exportőrök számára az új lehetőségek megteremtésében az olasz piacon, a B2B-kapcsolatok élénkítésében, valamint az ukrán termékek gyarapításában a vezető olasz kiskereskedelmi láncok polcain” – áll az ukrán kormány honlapján olvasható közleményben.

Julija Szviridenko első miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter és Adolfo Urso, az Olasz Köztársaság vállalkozási és termelési minisztere memorandumot írt alá az ipari műszaki együttműködésről. Ezenkívül Ukrajna és Olaszország fokozza együttműködését a hamisítás és az áruutánzatok elleni küzdelemben. A felek megállapodtak a szellemi tulajdonjogok védelmének elmélyítéséről, az innováció- és a technológia­transzferről.

Sokrétű együttműködés

Denisz Smihal miniszterelnök a konferenciát összegző sajtótájékoztatón jelezte, hat memorandumot írtak alá a vendéglátókkal az ökológia, az ipar, az energiaszektor és a logisztika területén.

„Emellett két memorandumot írtunk alá Ukrajna és Olaszország régiói között, ami ismét csak a közvetlen kapcsolatok kiépítését szemlélteti közösségeink és népeink között” – mutatott rá Denisz Smihal.

A kormányfő szerint az ukrán delegáció felvázolta az ország gyors fellendülésének kulcsfontosságú irányait, hogy az olasz cégek megértsék, mivel és mikor jöjjenek Ukrajnába.

„Kiemelt területek az energetika helyreállítása, a humanitárius aknamentesítés, a megrongálódott lakások felújítása, a kritikus infrastruktúra helyreállítása, valamint gazdasági kapacitásunk helyreállítása a mikro-, kis- és középvállalkozások területén” – sorolta a miniszterelnök.

Denisz Smihal hangsúlyozta, hogy az olasz vállalkozások nagy érdeklődést mutattak az Ukrajna újjáépítésében való részvétel iránt. Emellett az Olasz Exporthitel-ügynökség (SACE) készen áll az Ukrajnával való együttműködés folytatására. Az ukrán miniszterelnök szerint megállapodás született arról, hogy az ügynökség további 1 milliárd eurót különít el ukrajnai helyreállítási projektekre.

A pápánál

Olaszországi látogatása keretében Denisz Smihal találkozott Ferenc pápával és Pietro Parolin szentszéki államtitkárral a Vatikánban. A felek megvitatták az ukrán elnök békeképletét, valamint Őszentsége és a Vatikán lehetséges segítségét a formula valamennyi lépésének megvalósításában. A miniszterelnök segítséget kért az illegálisan fogva tartott, letartóztatott vagy Oroszországba kitoloncolt ukránok és ukrán gyerekek hazahozatalához is.

(pszv/obozrevatel.com/kmu.gov.ua)