Elnöki rendelet: Ukrajnában mostantól május 9-e Európa napja

2023. május 9., 16:27 , 1158. szám

Volodimir Zelenszkij elnök aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében mostantól Ukrajnában május 9-én méltatjuk az Európa-napot – jelentette hétfőn az államfő honlapján közzétett dokumentumra hivatkozva a Jevropejszka Pravda.

„Tekintettel az ukrán nép európai identitására, az európai népek egységének erősítésére, biztosítandó a békét, a biztonságot és a stabilitást az európai kontinensen, tanúságot téve a demokrácia eszméi és értékei iránti elkötelezettségről, támogatandó az ifjúsági és egyéb közéleti egyesületek kezdeményezéseit elrendelem: megalapítani Ukrajnában az Európa-napot, amely minden év május 9-én tartandó az Európai Unió államaival közösen” – áll a dokumentumban.

Ezzel hatályát vesztette Ukrajna elnökének Az Európa-napról szóló, 2003. április 19-én kelt, 339/2003. számú rendelete. Mostanáig ennek a rendeletnek az alapján május harmadik szombatján méltatták Ukrajnában az Európa-napot.

Az új rendelet megjelenése napján, azaz május 8-án lépett hatályba. Ennek megfelelően másnap, május 9-én méltatták az Európa-napot Ukrajnában.

Volodimir Zelenszkij egyben javasolja a Legfelső Tanácsnak, hogy nyilvánítsa május 8-át a második világháborúban (1939–1945) a nácizmus felett aratott győzelem emléknapjává.

(pszv/eurointegration.com.ua)