Szabályos gólt vettek el a Minajtól a Sahtar ellen

Labdarúgás

2023. május 10., 08:26 , 1158. szám

Hét közben a 24., majd vasárnap, illetve hétfőn a 25. fordulóval folytatódott a véghajrájához közeledő küzdelemsorozat az ukrán élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban.

Ami a tabella elejét illeti, a vesztett pontszámok alapján a Dnyipro–1 befogta a listavezető Sahtar Donyecket az aranyéremért folyó csatában, és az éllovas még így is csak bírói segédlettel tudta megőrizni pontelőnyét legfőbb riválisával szemben.

A 24. játéknap számunkra legfontosabb mérkőzését, a Sahtar Donyeck–Minaj FC párharcot Minajban rendezték. A donyeckiek légiósa, Traore már a 12. percben megszerezte a vezetést, ám a Volodimir Saran által irányított kárpátaljai gárda nem esett össze, és nagyot küzdött a jóval esélyesebbnek számító ellenféllel szemben.

Néhány perccel az első félidő vége előtt egy beadást követően Dmitro Nyemcsanyinov lövése a felső lécről legalább 20 centivel a gólvonal mögé vágódott, de onnan kipattant a mezőnybe. A teljesen nyilvánvaló gól helyett a mérkőzés játékvezetője, Mikola Balakim továbbengedte a játékot, és mivel a találkozón nem volt VAR, az egyenlítés elmaradt. A második játékrészben a Sahtar játszott fölényben, de végül maradt az 1-0-s végeredmény.

Sokatmondó, hogy a mérkőzést követően a Sahtar vezetői is elismerték a teljesen nyilvánvaló bírói tévedést, amelyet Valerij Pereszoljak, a minajiak klubelnöke egyenesen felháborítónak nevezett.

A hétközi fordulóban megdőlt egy több mint 30 éves rekord. A Metaliszt Harkiv soraiban 15 évesen és 159 naposan lépett pályára Kirilo Gyihtjar, aki ily módon az ukrán élvonal legfiatalabb játékosaként került be az évkönyvekbe (előtte a Tavrija Szimferopol játékosa, Jurij Senyin 15 évesen és 221 naposan debütált csapatában még 1992 novemberében). Igaz, a történelmi eseményen kívül sok sikerélménye nem lehetett a tinédzser futballistának, hiszen csapata sima 5-0-s vereséget szenvedett a Dnyipro–1 ellen.

A 24. forduló eredménysora: Sahtar Donyeck–Minaj FC 1-0, Dnyipro–1–Metaliszt Harkiv 5-0, FK Lviv– Olekszandrija 0-1, Csornomorec Odessza–Kolosz Kovalivka 3-0, Zorja Luhanszk–Veresz Rivne 1-0, Metaliszt 1925 Harkiv–Ruh Lviv 0-0, Inhulec Petrove–Krivbasz 0-0, Vorszkla Poltava–Dinamo Kijev 1-2.

A 25. forduló vasárnap lejátszott mérkőzései közül kiemelkedik az Olekszandrija pontszerzése (1-1) a Sahtar ellen. A Dnyipro–1 a Csornomorec vendégeként tudott nyerni 2-1-re, míg a Metaliszt Harkiv 1-0-ra nyert az FK Lviv ellen.

A többi öt találkozót, így a Minaj FC–Vorszkla Poltava párharcot is lapzártánk után rendezik.

A bajnoki tabellát a 60 pontos Sahtar vezeti az 57 ponttal álló, de egy meccsel kevesebbet játszott Dnyipro–1 előtt. A 23 pontjával 13. Minaj FC a május 13-án sorra kerülő 26. játéknapon a Dnyipro–1 csapatát látja majd vendégül.

(tamási)