Tilos a tűzijáték és a zajongás

2023. május 10., 13:52 , 1158. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a tűzijátékok tilalmáról szóló törvényt. A jogszabály egyben tiltja az éjszakai hangoskodást és a zajjal járó hétvégi munkavégzést a lakóházakban – írja a korrespondent.net.

A dokumentum betiltja a tűzijátékok, köztük a petárdák árusítását és használatát (kivéve az F1 osztályú tűzijátékokét, amelyek veszélyességi szintje alacsony, zajszintje elhanyagolható, legfeljebb 60 dB). Ezek a normák a törvény kihirdetését követően lépnek hatályba.

Emellett hat hónap múlva életbe lépnek Ukrajnában a zajszint csökkentésére hivatott normák. Ezek szerint a végrehajtó hatalmi szervek, a helyi önkormányzatok, a vállalkozások, intézmények, szervezetek és a polgárok kötelesek lesznek intézkedni a zajszint túllépésének megakadályozása érdekében a lakóépületek helyiségeiben és az épület körüli területeken; az egészségügyi intézményekben, szanatóriumokban és üdülőhelyeken; bentlakásos intézményekben, oktatási és kulturális intézmények helyiségeiben; a szállodák és hostelek helyiségeiben; a településhatáron belüli közétkeztetési, kereskedelmi, szolgáltató, szórakoztató és szerencsejáték-intézmények helyiségeiben; más épületek és építmények helyiségeiben, amelyekben állandóan vagy ideiglenesen emberek tartózkodnak; a lakótelepeken és lakóépületek csoportjainak területén kialakított parkokban, tereken, üdülőövezetekben.

A védett objektumok zajszintje semmilyen tevékenység során nem haladhatja meg az állami egészségügyi előírások által az adott napszakra megállapított határértéket. Este 22 órától reggel 8 óráig tilos a hangos éneklés és beszéd, hangszórók és egyéb háztartási zajforrások, valamint pirotechnikai készítmények használata. Tilos lesz a zajjal járó javítási munkák végzése munkanapokon 21 órától reggel 8 óráig, ünnep- és munkaszüneti napokon pedig egész nap.

(pszv/korrespondent.net)