Virágokkal a szebb Beregszászért

2023. május 10., 12:19 , 1158. szám

A jelenlegi háborús körülmények között sok esetben háttérbe szorultak a kistérségek és települések köztereinek esztétikai célú beruházásai, illetve az erre irányuló támogatások is mondhatni megszűntek. Ennek okán a magyarországi Alfaseed Kft. azt a célt tűzte ki maga elé, hogy szebbé teszi Kárpátalja köztereit, parkjait, kertjeit és körforgalmait. Céljuk elérése érdekében vetőmagcsomagot adtak át Beregszásznak.

Az Alfaseed Kft. egy 2005-ben alapított családi vállalkozás, amely vetőmagkutatással, -nemesítéssel, -termeléssel foglalkozik Magyarországon, és a gondosan előállított vetőmagot értékesíti egész Európában, Dél-Amerikában, Afrikában, Közel-Keleten és Ázsiában.

Az Alfaseed Kft. szenvedélye a termelők sikere. Ez fejezi ki a legmegfelelőbben küldetésüket. Munkatársaik figyelmének középpontjában az áll, hogy olyan magas genetikai, fizikai és biológiai minőségű termékekkel szolgálják ki partnereiket, melyek használata nagymértékben hozzájárul a biztonságos termelés sikereihez.

A kutatásfejlesztésben arra törekednek, hogy együttműködjenek a világ kulcsfontosságú intézményeivel, nemzetközi szervezeteivel, vállalataival. A nemesítési program olyan vetőmagtípusokra összpontosít, mint pl. cirok (beleértve a zöld silócirokot is), sütőtök (olaj- és édesipari anyagokhoz), napraforgómag, bükköny, szója, köztes növények és takarmányfüvek.

A vállalat Magyarországon 2019 óta minden évben elnyerte a Business Superbrands címet, mivel jelentősen hozzájárult Magyarország gazdaságának fejlődéséhez és üzleti életéhez. 2020-ban Családbarát Vállalat, 2021-ben Családbarát Munkahely címet szerzett, 2022-ben elnyerte a Családbarát Vállalat Fődíját KKV kategóriában, 2023-tól pedig a Családbarát Hely tanúsító védjegyet. A Bisnode besorolása alapján pedig likviditási szempontból a legmegbízhatóbb cégek közé sorolható az Alfaseed Kft., hiszen A+++ minősítést szerzett.

Az elmúlt évben az Alfaseed Kft. új vetőmagpiac meghódítását tűzte ki célul, mégpedig a virágvetőmagok piacát. Ennek eredményeként Floxy néven megszületett az Alfaseed Kft. új virágmagmárkája.

A Floxy vetőmagkeverék virágzó dísznövények gondosan válogatott szelekciója, amely hozzájárul az emberi élettér díszítéséhez. A Floxy vetőmagkeverékben stabilan teljesítő alapfajok mellett jó adaptációs képességű és magas díszértékű virágfajok is megtalálhatók, amelyek üde színfoltot teremtenek a városi környezetben.

A Társaság 2023-ra két virágmagkeveréket fejlesztett ki, mégpedig Suvi néven ismert virágmagkeveréket a parkokba, kertekbe, közterületekre, körforgalmakra, és a GAIA néven ismert vadvirágmag-keveréket, mely a külterületekre, töltések mellé lett kifejlesztve. A virágmagkeverékeket márciustól májusig kell elvetni, és így különböző virágok áprilistól októberig fogják szebbé tenni a települést.

Virágvetőmag-keverékeket egyrészt a termékfejlesztés sikerességének vizsgálata érdekében, másrészt pedig bevezető promóció keretében felajánlotta több mint 70 magyar település részére Magyarországon, Felvidéken és Kárpátalján, hogy együtt tegyék szebbé a környezetet és a világot.

Ennek keretében Beregszász önkormányzata is részesült a Floxy vetőmagkeverékekből. Az átadott vetőmagok mintegy négyszáz négyzetméternyi területet – köztereket, parkokat, körforgalmakat, útszéli ágyásokat – képesek befedni, ami nemcsak esztétikai szépséget biztosít városunknak, hanem magas szintű biológiai sokféleséget is, ezáltal egészségesebbé teszik köztereinket és tisztítják a levegőt.

„A jelenlegi nehéz, háborús körülmények között a költségvetés kevésbbé teszi lehetővé, hogy a korábbi évekhez hasonló anyagi támogatást tudjunk ráfordítani városunk szépítésére. Éppen ezért örömünkre szolgál, hogy a segélycsomagok mellett esztétikai célú támogatásban is részesülhettünk” – fogalmazott a vetőmagok átadóján Orosz Géza, a Beregszászi Városi Tanács alpolgármestere.

A következő hetekben lezajlik a magok elvetése, azt követően a virágok tavasztól őszig fognak virítani. A vetőmagkeverékek többek között olyan virágokat tartalmaznak, mint bíborhere, közönséges cickafark, bíbor kasvirág, réti margitvirág, házi len, orvosi körömvirág, pipacs, illatos ternye, bársonyvirág, mezei katáng, kerti petúnia és lisztes zsálya.                

K. K.