Bemutatták a Déryné ifjasszonyt Nagyszőlősön

Tarpai Viktória volt a vendég

2023. május 15., 14:32

Hatodik kárpátaljai helyszínként Nagyszőlősön is bemutatták a Déryné ifjasszony című filmet. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház szervezésében, az anyaországi Déryné Program hozzájárulásával Beregszász, Munkács, Visk, Nagydobrony és Nagypalád után a nagyszőlősi közönség is találkozhatott a filmben Dérynét alakító Tarpai Viktória Jászai Mari-díjas színésznővel, aki beszélt az anyaországi Déryné Programról, a filmről, a film készítésének kulisszatitkairól és válaszolt a nézők által feltett kérdésekre.

A film megtekintése után Kudron Katalin, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének irodavezetője folytatott pódiumbeszélgetést a címszereplő Tarpai Viktóriával, aki a beszélgetés végén a közönség kérdéseire is válaszolt.

Kudron Katalin az esemény kapcsán kiemelte: „Igyekeztünk erre a filmvetítésre és közönségtalálkozóra összehozni azokat a magyarokat Nagyszőlősről és a környékbeli településekről, akik vágynak hasonló kulturális élményekre és a közösségre a mostani nehéz időkben. Fontosak számunkra ezek a találkozások, mert így tudunk reményt adni egymásnak, hogy itt vagyunk, megvagyunk és együtt vagyunk.”

Tarpai Viktória a találkozó végén a sajtónak elmondta: „Mindig jó haza jönni. Mert itthon valami olyan pluszenergia van, amit sehol máshol nem kapok meg. Jó ezt az energiát adni és kapni is.” Elmondta, hogy a beregszászi színház kárpátaljai tájolása sokban hasonlított Déryné egykori társulatának országjárásához, melynek során viszontagságos körülmények között, a legkülönbözőbb településekre igyekeztek elvinni a magyar színjátszást. Ezt próbálja követni a három évvel ezelőtt létrejött anyaországi Déryné Program, melynek társulata Vidnyánszky Attila rendezésében vitte színre a Herczeg Ferenc által írt darabot, ebből készült a tévéjáték. Tarpai Viktória biztos abban, hogy lesznek még magyar előadások a kárpátaljai települések kultúrházaiban; addig azokat a film igyekszik pótolni.

dózsa