A diploma ára

2023. május 15., 09:28 , 1158. szám

Néhány hét múlva kezdetét veszi a felvételi kampány. Sok leendő hallgatónak nemcsak az intézmény- és a szakválasztás, hanem az anyagi lehetőségek kérdésével is szembe kell néznie: melyik szakma bizonyul kellően jövedelmezőnek, és teszi lehetővé a képzési költségek mielőbbi megtérülését, ha valaki a költségtérítéses oktatást választja? Az Ekonomicsna Pravda utánajárt, hogy mennyibe kerülnek a legnépszerűbb ukrán egyetemek szolgáltatásai a legnépszerűbb szakokon, és várhatóan mennyi idő alatt térülnek meg.

Így számoltak ők

Az összeállítás készítői meghatározták Ukrajna öt legjobb egyetemét és a jelentkezők körében legnépszerűbb öt szakot. Ezt követően feltérképezték az alapképzés költségeit ezeken az egyetemeken a választott szakokon, feltételezve, hogy az összeg a négy tanulmányi év alatt nem változik. Álláskereső oldalak segítségével megállapították az elmúlt három hónap átlagkeresetét a népszerű szakterületeken az adott városokban. Az oktatás megtérülését „laboratóriumi körülmények között” számították ki, vagyis úgy, hogy az ember nem költ pénzt lakhatásra, élelemre, közlekedésre stb., miközben visszafizeti a tandíjat. A képzés költségeit elosztották a diplomás havi átlagkeresetével.

Összefoglalva: a sok számolás eredménye nem az élet, a valóság, csupán egy mutató, amely esetleg segíthet a döntéshozatalban.

A legnépszerűbb egyetemek és szakok

A Jevrooszvita Nemzetközi Projektek Központja az IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence nemzetközi szakértői csoporttal együttműködve minden évben közzéteszi a 200 legjobb ukrajnai felsőoktatási intézmény rangsorát. A 2022-es eredmények szerint a következő felsőoktatási intézmények kerültek be az első ötbe: Tarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem (KNU), Ihor Szikorszkij Kijevi Politechnikai Főiskola (KPI), V. Karazin Harkivi Nemzeti Egyetem (HNU), „Lembergi Politechnika” Nemzeti Egyetem, Harkivi Politechnikai Főiskola (HPI).

A legnépszerűbb szakok rangsorát az Oktatási és Tudományos Minisztérium állítja össze a benyújtott jelentkezések száma alapján. A 2022-es felvételi kampány adataiból kiindulva a rangsor így fest: jog – 44,1 ezer, számítástechnika – 41,5 ezer, filológia – 36,5 ezer, menedzsment – 35 ezer, pszichológia – 34 ezer.

Az Ukrajnában elérhető szakterületek között az Oktatási Minisztérium külön kezeli a „középfokú oktatás” szakirányt. Az ezt választó diákok a jövőben tanárok lesznek. Bár erre a szakra mindössze 6 924 jelentkezés érkezett, a költségvetési finanszírozásra ajánlottak számát tekintve vezeti a szakok rangsorát.

Az oktatás költsége

A „bakalavr” diploma (alapképzés) megszerzése a Tarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetemen, jog szakon kerül a legtöbbe: 227 200 hrivnyába. A népszerű számítástechnika szak a Lembergi Politechnikán a legdrágább: 176 000 hr. Az idegen nyelvek elsajátítását lehetővé tévő filológia szak a KPI-n a legdrágább: 175,2 ezer hr. A pszichológia és a menedzsment szakokon a KNU-n a legmagasabb a tandíj: 152 000 hr, illetve 168 000 hr.

Hány hónap alatt térül meg az oktatás?

Ahhoz, hogy kiszámítsuk, mennyi időt vesz igénybe a tandíj visszafizetése, meg kell határozni az átlagbért az adott szakmákban azokban a városokban, ahol a vizsgált egyetemek találhatók. Ezután ki kell számolni, hogy hány évig szükséges dolgoznia a diplomásnak ahhoz, hogy annyi fizetést kapjon, amennyi fedezi az oktatás költségeit.

A számítás a következő képlet szerint történik: alapképzési tanulmányi költség / átlagkereset = megtérülési idő. A számítást abból kiindulva végezték el, hogy a diplomás abban a városban fog dolgozni, ahol tanult.

Hány hónap alatt térül meg az oktatás a KNU-n?

Jog – 12 hónap, számítástechnika – 7 hónap, filológia – 8–10 hónap, menedzsment – 7 hónap, pszichológia – 12 hónap.

A számokból következik, hogy a jog (az oktatás magas költsége miatt) és a pszichológia (az alacsony várható fizetés miatt) szakokon kell a leghosszabb ideig ledolgozni a tandíjat.

Hány hónap alatt térül meg a tanulás a KPI-n?

Jog – 8 hónap, számítástechnika – 7 hónap, filológia – 9 hónap, menedzsment – 6 hónap, pszichológia – 9 hónap.

A KNU-hoz képest a KPI-n való tanulás gyorsabban megtérül, mert az utóbbi intézmény oktatási költségei alacsonyabbak.

Hány hónapot vesz igénybe a tandíj ledolgozása a HNU-n?

Jog – 9 hónap, számítástechnika – 7 hónap, filológia – 6–7 hónap, menedzsment – 5 hónap, pszichológia – 3 hónap.

A számítások alapján a legtovább jog szakon, a leggyorsabban pszichológia szakon térül meg a tandíj. Az összképhez hozzátartozik, hogy az utóbbi szakmában a bérszint Harkivban meglehetősen magas, de a betöltetlen állások száma csekély. Az összeállítók többek között néhány katonai pszichológusi állást is figyelembe vettek, ahol a bér az 50 000 hr-t is elérheti.

Hány hónap alatt térül meg a tanulás a Lembergi Politechnikán?

Jog – 8 hónap, számítástechnika – 8–9 hónap, filológia – 9 hónap, menedzsment – 5 hónap, pszichológia – 10 hónap.

A leghosszabb ideig a pszichológia szakon végzetteknek kell „ledolgozniuk”. Menedzsment szakon ez feleannyi időbe kerül, többek között a vizsgált felsőoktatási intézmények közül a legalacsonyabb alapképzési költségeknek köszönhetően.

Hány hónap alatt dolgozható le a tandíj a HPI-n?

Számítástechnika – 8 hónap, filológia – 8 hónap, menedzsment – 6–7 hónap, pszichológia – 4 hónap.

A HPI-n gyorsan megtérül a pszichológusképzés – annak ellenére, hogy a tandíj egyike a legmagasabbaknak a minősítésben szereplő felsőoktatási intézmények között.

Mindent észben tartani

Általánosságban elmondható, hogy a megadott képlet szerint minden szak legfeljebb egy év alatt megtérül, de figyelembe véve a piaci realitásokat, az ország instabil helyzetét és a végzettek egyéni képességeit, a tényleges idő minden konkrét esetben különböző lehet.

Érdemes figyelembe venni azt is, hol fog elhelyezkedni a végzős a diploma megszerzése után. Például, ha Harkivban végez egyetemet, és Kijevben dolgozik, a legtöbb esetben a megtérülés gyorsabb lesz. Amennyiben viszont vidéken helyezkedik el valaki, előfordulhat, hogy hosszabb megtérülési idővel kell számolnia.

És végül, de nem utolsósorban: az alapképzés általában nem elégséges ahhoz, hogy a diplomás boldoguljon a munkaerőpiacon. Elengedhetetlen a mesterképzés, a magiszteri szintű diploma megszerzése, ami viszont további 1–2 év tanulást, s következésképpen még több kiadást jelent.

(pszv/epravda.com.ua)