Kőrösmezői gyerekek álma vált valóra

Sajtóközlemény

2023. május 15., 17:19

Háborús országban, nehéz körülmények között élő kárpátaljai gyermekek számára szervezett kétnapos magyarországi élményprogramot az Ökumenikus Segélyszervezet és az Observer.

Egész Ukrajna, így Kárpátalja mindennapjait is több mint egy éve határozza meg a háború. Az Ökumenikus Segélyszervezet eddig több mint 360 ezer menekültnek segített Magyarországon és Ukrajna 20 régiójában, többek között mintegy 1 700 tonna adománnyal, menekültszállások támogatásával, újjáépítési és fejlesztési programokkal, pszichoszociális segítségnyújtással.

Bár Kárpátalján nem dúlnak harcok, az egész Ukrajnát érintő humanitárius krízis jelentősen nehezíti az itt élők – kiváltképpen a gyermekek – amúgy is küzdelmes mindennapjait. A Tisza-parti Kőrösmezőn élő iskolások régi vágya az volt, hogy ellátogathassanak egyszer a nyíregyházi LEGO gyárba, mely álom most megvalósult. Médiapartnere, az Observer támogatásának köszönhetően május 11–12-én egy élményekben gazdag kirándulást szervezett Magyarországra az Ökumenikus Segélyszervezet egy csoportnyi általános iskolás diáknak, melynek keretében a LEGO gyár mellett a Nyíregyházi Állatparkba is ellátogathattak a gyerekek, ahol mindent megtettek azért, hogy életre szóló élményben legyen része a gyerekeknek.

Az együttműködés és a kirándulás részleteiről a május 12-én, a Nyíregyházi Állatparkban tartott sajtótájékoztatón Göbölyösné Mátrahegyi Anna, az Observer ügyvezető igazgatója elmondta: „A Kőrösmezőn élő gyerekekkel, az ő vágyaikkal A Tisza nevében című filmben találkoztunk. Példaértékű, ahogyan környezeti tudatosságra nevelik őket, ahogyan a magyarságukat ápolják. Sok szempontból nehezítettek a mindennapjaik, és mégis, ezek a gyerekek egyszerűen csak gyerekek akarnak maradni – nekünk, és mindenkinek, akinek módja és lehetősége van rá, nincs más dolgunk, mint ezt biztosítani.”

Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője kiemelte: a tavaly február óta tartó humanitárius krízis nem csak háborús belső menekülteket érinti Ukrajnában, hanem a kárpátaljai állandó lakosokat is. A Segélyszervezet kiemelten figyelmet fordít ezért arra is, hogy nekik is támogatást nyújtson a viszontagságos időkben. Nemcsak a mindennapi élethez szükséges támogatásról van szó, hanem többek között a gyermekek esetében az ezen életkorhoz tartozó élmények biztosításáról, hiszen az ilyen különleges események – ha csak rövid időre is – csökkenteni tudják a háború okozta traumát.