Rezeda-majális

2023. május 16., 15:41 , 1159. szám

Tanulmányi úttal egybekötött majálison vett részt a Beregszászi Rezeda Folkműhely haladó néptáncegyüttese. A diákok május 14-én Nagydobronyba látogattak, ahol betekintést nyerhettek a település népművészeti örökségébe.

A táncegyüttes elsőként a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egán Ede Szakképzési Centrum Nagydobronyi Szakképzési Központjába  látogatott el, ahol a helyi népművészeti teremben a Nagydobrony paraszti világát megelevenítő kiállítást tekintették meg Hidi Tünde koordinátor közreműködésével. Ezt követően egy igazi dobronyi parasztházba látogattak el a diákok, ahol Gál Erika, a Nagydobronyi Református Líceum igazgatója vezette körbe az érdeklődőket. A tájház jellegű épületben a táncosok megismerkedhettek a dobronyiak építkezési, gasztronómiai és a mindennapi élethez kötődő szokásaival. Az előadók által betekintést nyerhettek a dobronyi hímzés- és kézművestechnikákba, a dobronyiak öltözködési szokásaiba, s a jól ismert dobronyi viseletet is megismerhették.

Nagydobronyt követően a csapat május lévén egy majálist is beiktatott a programba. A következő állomás Nevicke vára volt, ahol a gyerekek megismerkedtek a vár keletkezésének történetével, majd egy kisebb pihenést követően Ungváron zárták a napot. A város főbb nevezetességeinek megtekintését követően a Bozdos élménypark különböző szórakozási lehetőségei tették még színesebbé a napot.

Várady Enikő, a Beregszászi Rezeda Folkműhely igazgatója elmondta: „Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek – ha van rá lehetőség – személyesen is megismerjék azon települések hagyományait, amelyek néptáncát és népzenéjét tanulják. A haladó táncegyüttes ebben a félévben nagydobronyi táncokat tanul, így szerettük volna, ha egy terepszemle során személyes impulzusok is érik őket a nagydobronyi emberek és a helyi népi kultúra részéről. Hálásak vagyunk a líceum igazgatójának és Hidi Tündének is, akik mindezt lehetővé tették számunkra. Természetesen egy majális is tervben volt, így jött az ötlet, hogy ha már Nagydobrony, akkor ellátogatunk Ungvár és Nevicke felé is egy honismereti kirándulásra. Azt hiszem, mindenképpen izgalmas és élményekben gazdag napot tudhatunk magunk mögött.”             

Kővári