Elítélte a bíróság az UPC (MP) egyik metropolitáját

2023. május 17., 15:19 , 1159. szám

Ukrajnában első ízben ítélte el a bíróság a moszkvai patriarchátushoz tartozó Ukrán Ortodox Egyház (UPC) metropolitáját. A Kirovohradi Egyházmegye egykori elöljárójáról, Joszaf metropolitáról van szó – jelentette az RBK–Ukrajina az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtóközpontjára hivatkozva.

Joszaf metropolita és a Kirovohradi Egyházmegye titkára elismerte bűnösségét. A kropivnickiji bíróság három év szabadságvesztésre ítélte őket két év próbaidőre bocsátással, valamint egy évre megtiltva számukra vezető egyházi tisztségek betöltését.

Az SZBU szerint a metropolita és az egyházmegye titkára méltatta az ukrán területek egy részének elfoglalását és vallások közötti ellenségeskedést szítottak. A metropolita Kirill moszkvai pátriárka közvetlen környezetéhez tartozott, és vele koordinálta az Ukrajna elleni felforgató tevékenységet.

A metropolita kapcsolatot tartott fenn az orosz ortodox egyház fejével, és végrehajtotta az utasításait. Moszkvából az utasításokat körlevelek formájában, valamint az Oroszországi Föderációban sorra került személyes találkozók alkalmával kapta.

A Kirovohradi Egyházmegye templomaiban Oroszországban nyomtatott propagandaanyagokat terjesztettek. A propagandisták megkérdőjelezték az ukrán államiságot és dicsérték a kremli rezsimet.

Az egyházmegyében tartott házkutatás során oroszbarát anyagokat találtak és előkerült a metropolitának a moszkvai „kurátorokkal” folytatott levelezése.

 (zzz/rbc.ua)