A DTEK cáfolja a nyári áramkimaradásokról szóló információkat

2023. május 19., 15:44 , 1159. szám

A DTEK energetikai társaság részéről cáfolták azokat az időről időre a különböző Telegram-csatornákon terjedő információkat, miszerint nyáron ismét áramszünetekre lehet számítani – írja a TSZN.

„Úgy gondolom, annak köszönhetően, hogy lehetőség van a feltételezett hiányt importból fedezni, a nyári időszakban nem jutunk el a legyezőszerű áramlekapcsolásokig. A következő télen lehet gond, mert jóval kisebb kapacitás- vagy teljesítménytartalékkal vágunk neki” – közölte az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Dmitro Szaharuk, a DTEK ügyvezető igazgatója.

Szaharuk kifejtette, hogy az áramkimaradások elkerülése érdekében egyrészt meg kell védeni Ukrajnát az orosz támadásoktól, másrészt finanszírozni szükséges a javítási munkákat. Elmondása szerint Ukrajnában a hő- és áramtermelő erőművek 75%-a megsérült vagy megsemmisült az orosz támadások miatt.

„Tizenkétezer kilométernyi elektromos vezetéket kell helyreállítani, kijavítani. Majdnem 4 ezer elosztó alállomást kell felkészíteni a télre. Őrült pénzeket szükséges kiutalni. Ezért nem most, hanem télen lehetségesek az áramszünetek” – vonta le a következtetést.

(pszv/tsn.ua)