Reznyikov: Ukrajna reális jelzést vár a vilniusi NATO-csúcstól a jövőbeli partnerségről

2023. május 20., 10:34

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter kijelentette, hogy Ukrajna „reális jelzést” vár a nyári vilniusi NATO-csúcstól a további, jövőbeli partnerségről, és politikai akarat kérdésének nevezte Ukrajna felvételét a szövetségbe – írja az Interfax – Ukrajina hírügynökség.

„Amikor azt mondjuk partnereinknek, hogy a vilniusi csúcstól reális jelzést várunk a további, jövőbeli partnerségről, akkor nem a »nyitott ajtók« üzemmódról beszélünk. Amint elnökünk, Volodimir Zelenszkij mondja: »2008-ban megnyitották előttünk az ajtót a bukaresti csúcson, de senki nem tudja, hol található ez az ajtó«” – fogalmazott a War Time Economy Ukrán–Amerikai Fórumon felszólalva a védelmi tárca vezetője.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Ukrajna jelenleg a NATO funkcióját tölti be, „rombolva az Orosz Birodalom agressziós képességét”.

„Jelen helyzet szerint csökkentjük a potenciáljukat, mind az emberi potenciál, mind a technikai felszereltség szempontjából” – tette hozzá Reznyikov.

Kijelentette, hogy Ukrajna „a NATO keleti pajzsa” és „Európa országainak keleti pajzsa”.

„Véleményem szerint a NATO-országoknak érdekelteknek kell lenniük abban, hogy erőforrásaikat legalább a keleti pajzs Ukrajna védelmi képességeinek növelésére fordítsák. Ezért a NATO-ba való felvételünk de jure politikai akarat kérdése. Tudjuk, hogy ez nem a győzelem előtti vilniusi csúcson fog megtörténni, de a győzelem után egyértelműen meg kell történnie” – jelentette ki Reznyikov.

A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy új biztonsági architektúrára van szükség a világon, rámutatva, hogy a Budapesti Memorandum minden garancia ellenére sem működik.

„Ezért az ukránok nem fognak hinni a szavakban, az ígéretekben és a »nyitott ajtókban«. Az ukránok csak a saját erőikben és fegyvereikben fognak hinni” – tette hozzá a tárcavezető.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)