Az ukránok a korrupt kormányzati hivatalnokokat tartják a legszörnyűbb belső ellenségnek

2023. május 22., 14:33 , 1159. szám

Az ukránok 53%-a a korrupt kormányzati hivatalnokokat tartja a legszörnyűbb belső ellenségnek az országban, őket követik Oroszország ügynökei és az oroszbarát propagandisták – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Razumkov Központnak a Dzerkalo Tizsnya megbízásából készült felmérésére hivatkozva.

„Arra a kérdésre, hogy »Kik a ’belső ellenségek’ az ön számára?«, a válaszadók 53%-a egyértelműen jelzi, hogy a korrupt kormányzati hivatalnokok. A második (47%): »Oroszország ügynöki hálózata az ukrán különleges szolgálatoknál és hatóságoknál«, a harmadik (46,8%): »Az Ukrajna és Oroszország, az ’orosz világ’, a Szovjetunió, az Orosz Birodalom egységére szólító politikusok és propagandisták” – derül ki a felmérésből.

A megkérdezettek kilenc válaszlehetőségből választhattak hármat, de még ezzel a feltétellel is a korrupt hivatalnokok „győztek”.

A felmérést 2023. április 28. és május 3. között végezték face-to-face módszerrel Ukrajna 22 megyéjében és Kijevben, 2020 18 éven felüli válaszadó megkérdezésével. Az elméleti mintavételi hiba nem haladja meg a 2,3%-ot.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, az ukránok 84%-a úgy gondolja, hogy érdemes közzétenni a korrupcióval kapcsolatos tényeket, mert az ország azt kockáztatja, hogy elveszíti a győzelmet a háborúban, az egységet és a partnerek támogatását.

(pszv/pravda.com.ua)