Májusi zeneművészeti és néptánckoncertek a KárpátHáz támogatásával

2023. május 22., 08:15 , 1160. szám

A KárpátHáz civil szervezet kiemelten támogatja vidékünkön a magyar kultúra és hagyományaink megtartását, ápolását és azok népszerűsítését. Ebben segítik őket az olyan elszánt és a hivatásukhoz hű emberek, mint Kovács-Radvánszki Krisztina, a Mezővári Kultúrház vezetője, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola mezővári kirendeltségének zongoratanára, illetve férje, Kovács Zoltán néptánctanár, aki 5 település ‒ Badaló, Halábor, Mezővári, Nagyborzsova és Csetfalva ‒ gyermekeinek is oktatja a népi hagyományt és táncművészetet. A májusi hónapban az anyák napja, a tanévzárás, illetve az elsajátított tudás bemutatása apropóján a fentebb említett helyszíneken, legutóbb a Mezővári Művészeti Iskolában koncerteztek a fiatalok. Az eseményről a rendezvény megálmodóját, Kovács-Radvánszki Krisztinát kérdeztük.

– Jelenleg sajnos kevés a gyerek, ezért kitaláltuk a férjemmel, hogy a Mezővári Kultúrházzal közösen szervezünk koncertet, amely összefogás jónak bizonyult, mivel a kultúrházat az ukrán államon kívül a KárpátHáz civil szervezet is támogatja. Legfőképpen azért rendeztük meg a koncertet, mert szerettük volna népszerűsíteni a zongoraszakosztályt, illetve a kultúrház tevékenységét és programjait is. Vagyis hogy lássák azt az emberek, milyen munka folyik az intézmények falai között. A helyszínt a helyi művészeti iskola biztosította a számunkra, így ezúton is szeretnék köszönetet mondani Tiszovszka Olgának, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola mezővári zongoraszakosztálya vezetőnőjének. Ez a tanév számunkra is tele volt új kihívásokkal, gondolok itt a légiriadókra, az áramkimaradásokra, ennek ellenére a gyerekek mindig lelkesen jártak a foglalkozásokra. A gyerekeken kívül a koncert végén én is előadtam egy zongoradarabot, illetve a férjemmel egy kalocsai néptáncot is bemutattunk. Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek szeretik, ha a tanár is részt vesz az ünnepi műsorban, ez egyfajta példát, motivációt nyújt a számukra.

A koncerten összesen 18 gyerek lépett fel. Emellett a helyiek is szép számban vettek részt az eseményen. Többek között jelen volt Tóth Győző, a KárpátHáz civil szervezet ügyvezetője, vitéz lovag Halász László, Ukrajna érdemes művelődési dolgozója, Menyhárt István, a Mezővári Református Egyházközség lelkipásztora.

 A jövőben is szeretnénk folytatni a munkát, nyáron több fellépés is tervben van. Ezenkívül, ha Isten is segít, akkor augusztusban egy lekvárfőző napot is szeretnénk tartani Mezőváriban, amelyen ismét felelevenítjük a magyar hagyományokat.

            Dankai Péter