30 éves a Magyar Egészségügyi Társaság

2023. május 23., 14:32 , 1160. szám

1993-ban a Kaposvárhoz közeli Mosdóson alakult meg a Magyar Egészség­ügyi Társaság (MET), amely kezdettől fogva feladatának tekintette a magyar orvosok, szakdolgozók, gyógyszerészek és az egészségügy bármely területén tevékenykedő szakemberek megszólítását, a magyarság egészségi állapotának javítását a nemzet fennmaradása érdekében.

A 30 éves jubileum alkalmából május 20-án Kaposváron került sor arra az ünnepi közgyűlésre, melyre a Kárpát-medence minden magyarlakta régiójából érkeztek küldöttek. Az ismert ukrajnai állapotok miatt Kárpátaljáról több aktív MET-tag sem tudott részt venni az eseményen, de még így is 12 főből álló csoport képviselte régiónkat, amelyet dr. Csík-Adalbert Ferenc, a Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társaságának (KMEDT) elnöke vezetett.

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház előadótermében megrendezett közgyűlésen elsőként dr. Galuska László, a MET elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, külön üdvözölve a háborús övezetből érkező kárpátaljai kollégákat, majd megjegyezte, hogy imáikban hordozzák sorsunkat, és reményét fejezte ki, hogy minél előbb véget ér az a borzalom, ami immáron több mint egy éve sok-sok millió ember életét megkeseríti.

Dr. Kellermayer Miklós, a MET korábbi elnöke, elnökségi tag előadásában a három évtizede létrejött egészségügyi társaság alapító elnökéről, dr. Andrásofszky Barnabásról beszélt, kiemelve annak a fontosságát és jelentőségét, amilyennek Barna bácsi megálmodta a MET küldetését.

Az előadásokat követően a közgyűlés tagjai Mosdósra utaztak, ahol minden régió képviselője megkoszorúzta a 2018-ban elhunyt Andrásofszky Barna emléktábláját. Itt dr. Gyurkovits Kálmán elnökségi tag emlékezett meg a MET örökös tiszteletbeli elnökéről, akinek elévülhetetlen érdemei voltak a Kárpát-medencei egészségügyi dolgozók összefogásának megteremtésében.

Az eseménydús nap végén a résztvevők a közeli Vigadó-hegyen lévő Kápolnához utaztak, ahol közös vacsora és borkóstoló zárta a jubileumi közgyűlést.

Jakab Lajos,

a KMEDT alelnöke