A PCU jóváhagyta az új naptárra való átállást

2023. május 25., 08:43

Az Ukrán Ortodox Egyház (PCU) úgy döntött, hogy új naptárra vált – jelentette a PCU sajtószolgálata nyomán a korrespondent.net.

„Az Ukrán Ortodox Egyház Püspöki Tanácsa áldott Epifanyij, Kijev és egész Ukrajna metropolitájának elnöklete alatt határozatot fogadott el a naptárkérdésről, amely meghatározza az új Julianus-naptárra való átállást ez év szeptember 1-jétől, megőrizve a régi naptár használatának jogát az erre vágyó plébániák és kolostorok számára” – áll a közleményben.

Megjegyzik, hogy az új Julianus-naptár általános használata az új egyházi év kezdetétől (szeptember 1.) kerül bevezetésre, miután a július 27-ére összehívott Helyi Tanács is jóváhagyja e határozatot.

A BBC News Ukrajina közölte, a Püspöki Tanácsot Kijevben, a Pecserszka Lavra Tabernákulum-templomában tartották. Az átállás ellen egy püspök szavazott, egy másik tartózkodott.

Az új naptár szerint az ukrajnai keresztények többsége december 25-én fogja ünnepelni karácsonyt január 7. helyett, Miklós-nap december 6-án lesz december 19. helyett, Vízkereszt pedig január 6-án január 18. helyett. A változás ugyanakkor nem érinti a húsvétot és néhány más ünnepet.

(korrespondent.net/bbc.com/Kárpátalja)