Ungvártól Darmstadtig – a Posta térről rajtolt az összukrán veterán kerékpárverseny

2023. május 25., 09:27

Két résztvevő indult el kerékpárral szerdán délelőtt Kárpátalja megyeközpontjából: Ivan Balasov, az ukrán veteránügyi minisztérium megyei osztályvezetője és Anatolij Vereszenko, az orosz‒ukrán háború veteránja. Az úton mások is csatlakoznak hozzájuk.

Összesen több mint 1 500 kilométer megtételét tervezik. Ungvárról indulva többek között Poprád, Nyitra és Pozsony (Szlovákia), Brno és Prága (Csehország), Weiden, Würzburg (Németország) városokon keresztül haladnak majd át. A kerékpárverseny június 2-án ér véget Ungvár német testvérvárosában, Darmstadtban.

A teljes körű háború első napjaitól mostanáig Darmstadt humanitárius segélyt nyújt Ungvárnak: élelmet, vizet, ruhaneműt, edényeket és higiéniai cikkeket biztosít a városban nyilvántartott, lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeknek. Humanitárius javakat küldtek az ellenséges tűz alatt élő ukránoknak a felszabadított területekre. A kárpátaljai árvaházakat is támogatják. Darmstadtban az ungvári iskolák, óvodák a vízművek, a kórházak számára vásároltak generátorokat, a város kommunális vállalatai járműveket kaptak. Nagyon fontos a német partnerek támogatása a háború alatt. A hála jeléül a kerékpártúra résztvevői Ukrajna zászlaját viszik Darmstadtba, amelyre aláírásokat, őszinte jókívánságokat és a köszönet szavait írták a megyeközpont kórházaiban ápolt sebesült védők.

Az Ungvárról Darmstadtba vezető úton az ukrán külképviseleteken találkozókat terveznek a helyi hatóságok és a lakosság képviselőivel, külföldön élő ukránokkal, valamint fotókiállításokat rendeznek az ukrán védőkről. A minden évben megrendezett veterán kerékpárversenyt az ukrán veteránügyi minisztérium hagyományosan a háborús veteránok támogatása céljából szervezi, ezzel is felhívja a figyelmet Ukrajna védelmezőinek hősiességére, köszönetet mondva azoknak, akik védik országunk szuverenitását, függetlenségét és területi integritását.

(t.me/uzhrada/RV)