Felmérés: Az ukránok többsége nem kötődik vallási közösséghez

2023. május 28., 13:15

A Razumkov Központ által ez év április–májusában végzett felmérés azt mutatja, hogy az Istenbe vetett hit növekszik és erősödik Ukrajnában – írja a vizsgálatot megrendelő zn.ua.

A válaszadók mintegy 89%-a valamilyen egyházhoz vagy legalábbis valláshoz tartozónak tekinti magát (8,8% vallotta magát „nem hívőnek”, további 1,5% nem tudott válaszolni a kérdésre, vagy megtagadta a választ). Az egyik vagy másik egyházzal való azonosulás is némileg biztosabbá válik a háború előtti időkhöz, sőt a hibrid háború időszakához képest.

A kutatásból az is kiderül ugyanakkor, hogy bármilyen legyen is az ukránok Istenhez való viszonya, az nem konvertálódik közvetlenül vallási közösséghez tartozássá. Az ukránok 73,7%-a nem kötődik semmilyen vallási közösséghez, gyülekezethez vagy egyházközséghez (22,3% vallja magát vallási közösséghez tartozónak, 3,9% nem tudott válaszolni a kérdésre).

A felmérés 2023. április 28. és május 3. között készült 2020, 18 évesnél idősebb válaszadó bevonásával. Az elméleti mintavételi hiba nem haladja meg a 2,3%-ot.

(zn.ua/Kárpátalja)