Ismét nekifut az Ukrzaliznicja: női fülkék bevezetését tervezik

2023. május 28., 14:32 , 1161. szám

Az Ukrzaliznicja (UZ) aktívan dolgozik a személyvonatok biztonsági intézkedéseinek megerősítésén. A társaság többek közt mérlegeli a női vasúti fülkék bevezetésének lehetőségét – jelentette minap a dengi.ua az UZ sajtószolgálata nyomán.

A vasúttársaságnál megjegyzik, hogy folyamatban van az informatikai megoldások fejlesztése, és elvégzik a szükséges módosításokat a normatív dokumentumokban. Az UZ emellett jogászokkal, nemzetközi és ukrán civil szervezetekkel is konzultál.

A projekt első szakaszában a női fülkékbe jegyet váltani csak az Ukrzaliznicja mobilalkalmazásán keresztül lehet majd.

Botrányos esetek

Az ukrán sajtóban nem számítanak különösebben ritkának vagy kirívónak a vasúti kocsikban nők ellen elkövetett támadásokról beszámoló híradások. Az egyik legtöbbet vitatott eset, amelyet a BBC News Ukrajina idéz fel összeállításában, 2020 nyarán történt. Ekkor egy 7 éves fiával utazó nőt megvert és majdnem megerőszakolt egy idegen a Mariupol–Kijev vonaton. Az áldozat elmondása szerint a szomszédos kocsiban sikerült elbújnia az utaskísérő fülkéjében. Ragaszkodott hozzá, hogy a kijevi rendőrséget a férje riasztotta, nem a vasutasok.

Anasztaszija Luhova úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza történetét és eléri, hogy felelősségre vonják a támadót, aki egyébként büntetett előéletű volt. Meg is indult az eljárás, a 45 éves férfit szabadságvesztés fenyegette. Ám 2021 áprilisában Anasztaszija arról számolt be a Facebookon, hogy a vizsgálati fogságban lévő támadó meghalt. Ugyanekkor jelentette be az Ukrzaliznicja az eseményekben érintett utaskísérő és vonatvezető elbocsátását.

Társadalmi vita

A témával kapcsolatban újra és újra fellángol a társadalmi vita.

„Az ismert gyerekkönyv-illusztrátort és tervezőt megpróbálták megerőszakolni a vonat SZV-kocsijában. De valamiért a gyűlölet tonnái és a több kilométernyi vád nem a támadóra zúdult, hanem a lányra, aki »meg merészelte« írni, hogy mi történt” – háborgott a közösségi médiában még 2021-ben Inna Szovszun parlamenti képviselő.

Idén májusban ismét középpontba került a téma a közösségi médiában, miután egy nő elmesélte, hogy mit érzett, amikor három férfival volt kénytelen egy fülkében utazni. A vitából kitűnt, sok nő és leány kerül olyan helyzetbe a vonaton, amikor az ismeretlen férfiakkal való együtt utazás veszélyessé válhat számukra. Többen bevallották, hogy miután egyszer negatív tapasztalatra tettek szert, kizárólag nappali vonatot választanak, ha egyedül utaznak.

Mások egyszerűen félnek és „túlbiztosítják” magukat.

„Számos csodálatos férfi van körülöttem, de félek, hogy egyszer veszítek az UZ-lottón” – jegyzi meg az egyik hozzászóló.

Sok férfi háborog, amiért automatikusan potenciális erőszaktevőként könyvelik el őket, de abban általában egyetértenek, hogy létező problémáról van szó.

A petíció

A közösségi oldalakon folyó viták nyomán a kormányzati portálon megjelent egy petíció, amelynek szerzői kérik, hogy alakítsanak ki a vonatokon külön női és férfi kocsikat vagy fülkéket.

„A hosszú utakon, amikor a fülkés vagy turista osztályú kocsiban kell aludni, az utasok kényelmetlenül érezhetik magukat az ellenkező nemű utasok miatt” – áll a petícióban.

„Nem ritka az elfogadhatatlan viselkedés, mint például tolakodás, más utasok szándékos megérintése stb. Még a fülkés kocsikban elkövetett nemi erőszak esetei is ismertek” – jegyzik meg a szerzők.

A petíció a múlt heti állapot szerint már több mint 20 000 támogató szavazatot gyűjtött.

Mi a helyzet külföldön?

Számos országban már rég bevezették a női kocsikat és fülkéket. Az élen e tekintetben Japán áll, ahol a helyközi vonatokon és a metrószerelvényeken a nők számára fenntartott helyek állnak rendelkezésre. Még 20 évvel ezelőtt bevezették egyes útvonalakon a „női” helyközi buszokat.

Egyébként női fülkékkel a vonatokon, valamint a helyi közlekedésben elsősorban az iszlám Közel-Kelet országaiban találkozhatunk. De külön kocsik vagy fülkék állnak a nők rendelkezésére Mexikóban, Brazíliában és Indiában is. Törökországban nemcsak női fülkék vannak, hanem női villamosok közlekednek egyes útvonalakon.

Európában sem ismeretlenek az efféle megoldások. Németországban bevezették a női fülkéket a távolsági járatokon, Ausztriában nemcsak női fülkékbe lehet jegyet váltani, hanem a szoptató és kisgyermekes nők fülkéibe is.

Az Ukrzaliznicja korábbi próbálkozásai

Az Ukrzaliznicja többször is nekifutott már a probléma megoldásának. 2010-ben a Lembergi és a Donyecki Vasút néhány vonaton kísérleti jelleggel bevezette a férfi és női fülkék kijelölését. A Lembergi Vasútnál 12 vonaton alkalmazták az új szabályokat. Kiderült azonban, hogy nincs igény a külön kocsikra.

Az Ukrzaliznicja egyéb okokat is megjelölt, miért nem tartotta célszerűnek külön helyeket biztosítani a nők számára. Főleg arról volt szó, hogy online jegyvásárláskor nem mindig reális meghatározni a jegyet váltó személy nemét.

Tíz éve még rendőrök teljesítettek szolgálatot a személyvonatokon, de 2013 márciusában törölték a rendőrségnek ezt a feladatát. 2020-ban az Ukrzaliznicja és a Nemzeti Rendőrség újraindította a vonatkísérők alkalmazásának gyakorlatát. Egy kísérleti projektről volt szó két útvonalon: Mikolajiv–Kijev–Rivne és Odessza–Moszkva. Az indoklás szerint azért választották ezeket a vonatokat, mert itt rögzítették a legtöbb szabálysértést.

2022-ben is tervezték a rend­őrök bevonását, de a végleges megoldás még várat magára.

„Hiszünk az intézkedéscsomagban, hogy a pánikgombok és a riasztó a fülkében, a video­megfigyelés, a fokozott járőrözés és az elkerülhetetlen büntetés a zaklatás minden bizonyított megnyilvánulása esetén kulcsszerepet játszik majd a jelenség felszámolásában. A vasút jelenlegi kezdeményezésének célja, hogy a nők nagyobb kényelemben és biztonságban érezzék magukat egy olyan intézkedéscsomag segítségével, melynek egyik eleme a pilot projekt a női fülkékkel” – kommentálta az Ukrzaliznicja Rt. legújabb kísérletét Jevhenyij Ljascsenko, a társaság igazgatótanácsának elnöke.

(szcs/bbc.com/dengi.ua)