A frézia termesztése I.

2023. május 30., 09:27 , 1160. szám

A frézia elegáns formája, finom illata miatt kedvelt vágott virág esküvői csokrokban is, de cserepes növényként szintén beszerezhető. A nemesítésnek köszönhetően rengeteg hibrid, számtalan virág- és színváltozat jött létre. Az alábbiakban a frézia ter­mesztésével ismerkedhetünk meg.

A frézia lágy szárú növény, 10–40 centiméteres, ritkásan elágazó szárán akár 15 tölcsér alakú illatos virág is nyílhat, egyetlen hagymából három ilyen szár is fejlődhet. A nálunk leginkább elterjedt termesztéstechnológia szerint nyílási időszaka általában február–márciusra (Valentin-nap, nőnap) és részben áprilisra esik, de időzíthető május–júniusra, esetleg december–januárra is.

Termesztésére két alapvető technológia terjedt el: a magvetésről és a hagymagumóról történő termesztés.

Termesztés magvetésről

A magvetés ideje április–májusban van. Két részből áll: a palánta-előállításból és a palánták továbbneveléséből. Egy gramm magban körülbelül 100 szem van. A magvak kemény héjúak, ezért vetés előtt 24 óráig vízben áztatjuk (előtte a vízben kézzel átdörzsöljük, hogy lemerüljenek), majd nedves homokban elrétegezve, 20 °C-on kb. 12-14 napig előcsíráztatjuk. A megpattant magvakat szaporítóládába vagy növényházba, 1,2 m széles ágyakba, finoman elmunkált felszínre, szemenként vetjük, 5 x 12 vagy 4 x 12 cm-es sor- és tőtávolságra (a sárga és kék fajtákat ritkábban, a többieket sűrűbben). A magvetést 1 cm vastagon darált tőzeggel takarjuk, és egyenletesen nyirkosan tartjuk. Hűvös időben az ágyakat fóliával borítjuk, az optimális hőmérséklet (22 °C) megteremtése végett. A nyár folyamán az állományt a tűző napon is nevelhetjük, esetleg egy réteg Raschel-hálós magas árnyékolóval védve. Sűrűn gyomláljuk, mert a frézia gyökerei kényesek a bolygatásra, különösen a kelés után. A fréziát hálózni kell, e célra a 10 x 10 cm-es szegfűhálók megfelelők. Három szint rendszerint elegendő. Ha a szabadban neveltük, szeptemberben fóliát húzunk az állomány fölé. Ősszel és tél elején a virágzás kezdetéig az optimális hőmérséklet nappal 12–15 °C, éjjel 10–12 °C. 17 °C felett a levélfejlődés felerősödik a virágképződés rovására, túl alacsony hőmérséklet hatására viszont a virágzatban csak 1-2 virág fejlődik ki. A virágszár megjelenésétől a nappali hőmérsékletet napos időben 20 °C-ig emelhetjük. Télen, ha tartósan borús az idő, 10 °C-on tartsuk az állományt. A talaj hőmérséklete télen ne menjen 10 °C alá (öntözővíz előmelegítése), nyáron pedig ne emelkedjék 17 °C fölé (mulcsozás).

A virágzás január végén kezdődik és április elejéig tart, a fővirágzás február–márciusban van. A virágzás után két héttel a tápoldatozást befejezzük. Az öntözővíz mennyiségét a virágzás után 4 héttel fokozatosan csökkentjük, a 6. héttől a talajt hagyjuk teljesen kiszáradni. Eközben a lombozat fokozatosan lesárgul, szárad, a hagymagumó beérik. Az érett hagymagumókat felszedjük és letisztítjuk.

A hagymagumó tárolása

Ahhoz, hogy ősszel elültetve normálisan kihajtson, a május elején felszedett hagymagumók speciális hőkezelést kívánnak, az alábbiak szerint:

• max. 2 hétig 18–20 °C-on (szárítás, osztályozás);

• 13 hétig 27–31 °C között (nyári nyugalom).

Ezt követően 1 hónapig, de legalább 2 hétig 13 °C körüli hőmérsékleten tároljuk, 65–70%-os relatív páratartalom mellett (virágindukció előkészítése). A hőkezelés teljes időtartama tehát összesen 17–19 hét (4–4,5 hónap). A megfelelő körülmények legegyszerűbben úgy teremthetők meg, hogy az anyagot először lyukacsos fenekű műanyag rekeszekben, árnyékolt növényházban vagy fóliasátorban tároljuk (a tűző nap ártalmas). Ha a levegő túl száraz, lyukacsos fóliát borítunk a ládákra. Három hónap elteltével a rekeszeket 2–4 hétre hűvös helyiségbe (pl. száraz pincébe) visszük, ahol a virágindukciót előkészítő folyamatok lejátszódhatnak. Helytelen tárolás (hőkezelés) esetén a hagymagumó „bebábozódik”: a tárolóban saját magából egy újabb hagymagumót fejleszt, ami csak további tárolás és ismételt hőkezelés után hajlandó kihajtani.

A magról szaporítható fajtákat általában szín szerint, ritkábban fajta szerint lehet beszerezni. Színkeveréket lehetőleg ne vásároljunk, mert a virágot a kereskedelem színek szerint kéri, keverékből a szétválogatás körülményes. (Folytatjuk.)

Nadimova Erzsébet,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei
Jótékonysági Alapítvány falugazdásza