Végéhez közeledik a vetési kampány

2023. május 30., 13:16 , 1161. szám

Ukrajna június 5–10-re tervezi a vetési kampány befejezését, eddig a 13 millió hektáros tervet csaknem 90%-ban teljesítették – közölte az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Tarasz Viszockij, az agrárpolitikai miniszter első helyettese, akit az Ekonomicsna Pravda idéz.

A helyettes tárcavezető elmondása szerint a 13 millió hektárban meghatározott vetéstervet 85%-ban, de inkább csaknem 90%-ban már teljesítették. Várhatóan június első felében érnek a vetési kampány végére.

Mint kifejtette, a kora tavaszi növények, így a tavaszi búza, az árpa, a borsó, a zab vetése már befejeződött, ezenkívül a cukorrépa vetését a tavalyinál nagyobb mértékben végezték el.

„Több mint elég cukrot termelnek majd” – jelentette ki az agrárpolitikai tárca vezetőjének első helyettese.

A késői növények – napraforgó, szójabab és részben a kukorica – vetése jelenleg is tart.

„Idén nőtt az olajos növények, nevezetesen a szója, napraforgó, repce részaránya. Ez elsősorban a logisztikai költségekkel van összefüggésben, ennek megfelelően a vetésforgó olyan növényekre váltott, amelyek tonnánkénti, áruegységnyi bevétele magasabb” – mondta Viszockij.

Azt is jelezte, hogy a vetés néhol másfél-két héttel elmarad a statisztikai átlagon alapuló előrejelzéstől, de ez egyelőre nem kritikus.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)