Az UNESCO 1,5 millió dollárral segíti az ukrán kulturális örökség digitalizálását

2023. június 1., 15:44

Az UNESCO Örökség Sürgősségi Alapja 1,5 millió dollár értékű támogatási projektet hagyott jóvá a Kulturális és Információpolitikai Minisztérium számára digitalizálási eszközök fejlesztésére Ukrajna kulturális örökségének területén – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

„Nagyon eredményes munkatalálkozó Chiara Dezzi Bardeschivel, az UNESCO ukrajnai irodavezetőjével. Megbeszéltük a konkrét lépéseket és 1,5 millió dollár kiutalását a speciális UNESCO Örökség Sürgősségi Alapon keresztül a műszaki megoldások mielőbbi bevezetése érdekében, amelyek lehetővé teszik korszerű eszközök létrehozását és fejlesztését az ukrán kultúra digitalizálására, nyomon követésére és megőrzésére” – áll a kulturális tárca sajtószolgálatának közleményében.

Emellett hangsúlyozzák, hogy az UNESCO már az első szakaszban, 2023 júliusáig biztosítja a szerver-infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges technikai eszközök és szoftverek 40%-át, valamint nemzetközi tanácsadókat küld, akik minden folyamatot végigkísérnek és segítséget nyújtanak a stratégia kidolgozásához a kultúra digitális részének az európai térbe való integrálására.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)