La Repubblica: Az USA a választásokig le akarja zárni a háborút

2023. június 1., 11:50

Az Egyesült Államok és egyes EU-tagállamok az amerikai elnökválasztás előtt, vagy még korábban szeretnének véget vetni az ukrajnai háborúnak. Ezért növelték a Kijevnek nyújtott katonai segélyt – állítja cikkében az olasz La Repubblica, amelyet a TSZN idéz.

Mint írják, magas rangú amerikai tisztviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy Ukrajnában véget érjen a háború 2023 végéig, sőt egyesek azt akarnák, hogy őszre befejeződjenek a harci cselekmények. Washington ugyanakkor tart az eszkalációtól, ezért erősítik a diplomáciai kapcsolatokat.

A háború mielőbbi befejezésének vágya az amerikai elnökválasztással van összefüggésben, amely 2024 novemberében esedékes. Washingtonban nem zárják ki, hogy újra Donald Trump lehet az amerikai elnök. „Az ember, aki az öngyilkosság szélére taszította a NATO-t.” Egy további ok, hogy az USA nagyobb autonómiát akar adni az EU-nak a NATO-n belül.

Ami az európai országokat illeti, amint a cikk szerzői írják, Franciaország és Németország szeretné a leggyorsabban lezárni az ukrán–orosz háború kérdését. A Lengyelország és Nagy-Britannia vezette északkelet-európai ív a balti és részben a skandináv országokkal „továbbra is ragaszkodnak a magukéhoz”.

Éppen az ukrajnai háború gyors befejezésének vágya miatt néhány ország – a kiadvány nem nevezi meg ezeket – arra ösztökéli Ukrajnát, hogy üljön tárgyalóasztalhoz.

(tsn.ua/Kárpátalja)