EU: 90 000 tonna segélyt szállítottak Ukrajnának

2023. június 2., 08:45 , 1161. szám

Az Oroszországgal vívott háború kezdete óta Ukrajna mintegy 90 000 tonna természetbeni segélyt, például felszerelést és gyógyszert kapott az EU Polgári Védelmi Mechanizmusán keresztül. Emellett több mint kétezer Ukrajnából származó beteget és sebesültet láttak el több mint 20 uniós országban – közölte május 26-án Brüsszelben Janez Lenarčič, az EU válságkezelésért felelős biztosa, akit a DW idéz.

„Kétségtelenül ez a legösszetettebb, legnagyobb és leghosszabb művelet az EU Polgári Védelmi Mechanizmusának keretein belül annak egész fennállása során” – hangsúlyozta.

Elmondása szerint a támogatást élelmiszerek, gyógyszerek, járművek, generátorok, transzformátorok, valamint az elektromos hálózatok és más kritikus infrastrukturális létesítmények javításához szükséges berendezések formájában biztosították.

„Még olyan dolgokat is szállítottunk, mint a napraforgómag és a kulturális műemlékek védelmére szolgáló felszerelések” – mondta Lenarčič.

Ukrajna hivatalosan 2023. április 20-án csatlakozott az EU Polgári Védelmi Mechanizmusához. E mechanizmus keretében az uniós államok és más országok együttműködnek a válságokra és katasztrófákra való felkészülés és válaszadás terén. A mechanizmusnak köszönhetően Ukrajna korábban is részesült már segélyben – mint a világ bármely országa az erre vonatkozó kérése alapján. A mechanizmus tagjaként Ukrajna hozzáférhet a szakértői csereprogramokhoz, oktatási programokhoz és képzésekhez, valamint segítséget nyújthat a válságba jutott országoknak.

(pszv/dw.com)