A Legfelsőbb Igazságügyi Tanács kinevezte a VKKSZ valamennyi tagját

2023. június 2., 10:34

A Legfelsőbb Igazságügyi Tanács (VRP) kinevezte a Bírák Legfelsőbb Képesítési Bizottságának (VKKSZ) 16 új tagját – jelentette a korrespondent.net a VRP honlapjára hivatkozva.

A tájékoztatás szerint ily módon nincs többé akadálya a bírói testület feltöltése szempontjából kulcsfontosságú testület munkájának. Ez lehetővé teszi a bírák kiválasztását a több mint kétezer betöltetlen tisztségre, valamint a bírák minősítésének befejezését – áll a közleményben.

Hangsúlyozzák azt is, hogy a VKKSZ megalakítása „Az igazságszolgáltatási rendszer és az alkotmánybíráskodás 2021–2023-as fejlesztési stratégiájának” egyik fő célja.

„Hiszen ettől a döntéstől függ, hogy Ukrajna megőrzi-e EU-tagjelölt státuszát, és a további tárgyalások sikere Ukrajna teljes jogú európai uniós tagságáról” – tette hozzá a VRP.

Az Interfax‒Ukrajina hírügynökség tájékoztatása szerint a következő jelöltek lettek a VKKSZ tagjai: Ljudmila Volkova, Vitalij Haceljuk, Jaroszlav Duh, Nagyija Kobecka, Ruszlan Melnik, Andrij Paszicsnik, Roman Szabodas, Ruszlan Szidorovics, Mihajlo Bohonosz, Roman Ihnatov, Roman Kidiszjuk, Oleh Kolius, Volodimir Luhanszkij, Olekszij Omeljan, Szerhij Csumak, Halina Sevcsuk.

Az Ukrinform pedig arról számolt be, hogy a VKKSZ új tagjainak megválasztása első alkalommal történt nyilvánosan és név szerint, kézfelemeléssel. A VRP összesen 31 jelölt közül választotta meg a VKKSZ tagjait.

A korrespondent.net emlékeztet, ez év elején helyreállt a VRP összetételének határozatképessége, s január 19-én, 11 hónapos szünet után, sor került az első ülésére.

(korrespondent.net/Kárpátalja)