Dr. Biró Erzsébet a szabad kórházválasztás lehetőségéről

2023. június 3., 13:15

Az ukrán egészségügyi reformnak köszönhetően magunk választhatjuk meg Ukrajna összes kórháza közül azt, ahol szeretnénk, hogy ellássanak, mindössze a családorvosunk elektronikus beutalójával kell rendelkeznünk. Ezentúl minden megye egy különálló kórházkerület lesz, amelyben a kórházakat általános, klaszter és klaszterfeletti besorolású intézményekre fogják osztani. Arról, hogy mi a helyzet megyénkben a gyermek- és csecsemőgyógyászat területén, dr. Biró Erzsébet gyermekgyógyásztól, a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház megbízott igazgatójától, a Kárpátaljai Megyei Tanács Egészségügyi Bizottságának tagjától érdeklődtünk.

– Miben változott országunkban a kórház-finanszírozási rendszer?

– 2020. április 1-ig Ukrajnában ágyszám utáni finanszírozást kaptak a kórházak. Például egy 450 ágyas kórház attól függetlenül, hogy naponta 200 vagy 450 beteget látott el, az ágyszám alapján megkapta a finanszírozást. Azóta a fekvőbeteg-ellátás finanszírozása is átalakult az Ukrajnában zajló egészségügyi reform keretében, teljesítményalapú finanszírozást kapunk. Vagyis attól függetlenül, hogy hány ágyas a kórház, a finanszírozást az alapján kapjuk, hogy hány beteget látunk el.

Nem egyszerű szerződést kötni a finanszírozó Nemzeti Egészségügyi Irodával, meg kell felelni azoknak a követelményeknek, amelyeket ők előírnak. Ehhez megfelelő létszámú és képzettségű szakembergárdára és eszközparkra van szükség. A három évvel ezelőtt indult változásoknak köszönhetően a beteg eldöntheti, hogy melyik intézményben lássák el.

– Mire van szükség ahhoz, hogy egy gyereket felvegyenek Munkácson a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórházba?

– Elég, ha a családorvostól kap egy elektronikus beutalót, amelyre a mi esetünkben csak annyi van írva, hogy gyermekorvoshoz vagy gyermektraumatológushoz, esetleg gyermekkardiológushoz szól. Azzal a beutalóval elmehet a legközelebbi kórházba, ha van ott olyan szolgáltatás, de ugyanazzal a beutalóval viheti a gyermekét egyenesen a megyei gyermekkórházba, sőt, ha úgy gondolja, hogy Kijevbe akar utazni egy bizonyos egészségügyi szolgáltatásért, ott is elfogadják a beutalóját, kötelesek ellátni a gyermeket. Tehát szabadon választhat kórházat a páciens. A sürgősségi ellátáshoz viszont nem kell beutaló.

– Mi a teendő, ha történik a gyermekkel valami az esti órákban, amikor már nem elérhető a családorvos?

– Ha sürgős ellátásra szorul a gyerek, akkor alapesetben mentőt hívnak a szülők, az behozza, és sürgősségi ellátásban részesítjük a gyermeket. Mint mondtam, ilyenkor nem kell beutaló. Arra is lehetőség van, hogy a gyereket maga a szülő hozza be, ha sürgősségi ellátásra szorul (nagyon magas láz, hasfájás, hányás vagy bármilyen más probléma esetén). Sürgősségi ellátásban részesítik a gyermeket akkor is, ha nem mentővel érkezik. A megyei gyermekkórház nyitott arra, hogy minden gyermeket ellásson, akinek a szülei hozzánk fordulnak segítségért.

– A szülők joggal gondolhatják úgy, hogy egy járási kórházban is megfelelően ellátják a gyermeküket. Mikor érdemes közvetlenül önökhöz, a megyei gyermekkórházhoz fordulni?

– A felnőttsebészek, traumatológusok, ortopéd szakorvosok sokszor megszerzik az igazolást, hogy ők gyerekeket is elláthatnak, mert ez érdekükben áll nekik és a kórházuknak is. Ugyanakkor jelentős a különbség, ha egy orvos évente végez ezer olyan műtétet, amire szakosodott, a másik pedig jó esetben egyet. Ez egyébként minden orvosi szakterületre igaz, a rutin nagyon fontos a mi szakmánkban. A szülőnek nem árt figyelembe venni, hogy melyik intézményben vannak tapasztalt, több tudással rendelkező orvosok. Mi a gyermekgyógyászatra szakosodtunk, orvosaink külföldön bővítik tudásukat, például most érkezett haza Philadelphiából az intenzíves orvosunk. Magyarországon, Németországban, Amerikában, Romániában, de Kijevben, Harkivban is szereztek pluszképesítést és gyakorlatot az orvosaink. Fontos, ha tudják a szülők, hogy lehetőségük van szükség esetén gyermeküket közvetlenül a megyei gyermekkórházba vinni, ahol szakszerű ellátásban részesülnek a kis páciensek. Hozzám és a helyetteseimhez is bátran fordulhatnak, mi mindent megteszünk a gyermekek gyógyulásáért.

– Történt-e már olyan, hogy helyre kellett hozniuk egy járási kórházban elhibázott kezelést vagy műtétet?

– Már több járási kórházból is érkezett olyan gyermek, akit nálunk újra kellett műteni, mert nem volt teljesen sikeres a beavatkozás. Ezeket az eseteket jó lenne elkerülni. Csecsemőellátás területén megyénkben mi rendelkezünk a legtöbb tapasztalattal, most is mi látjuk el a legtöbb csecsemőt. Ezért azt javaslom, ha a szülők észreveszik, hogy a helyi kórházban egy-két napon belül nem gyógyul a gyermek, akkor üljenek be a kocsiba vagy a mentőbe, és jöjjenek el hozzánk, hogy korrigálni tudjuk a kezelést.

– Mi a helyzet az újszülöttek esetében?

– Ha valamelyik járási kórház szülészetén megszületik a gyermek, és van valami gond, egyszerűen kérelmezni kell a kórház adminisztrációjától, hogy hívják ki a mi neonatológiai mentőnket. Nem kell, hogy a járási kórház mentője vigye, mert e téren is vannak rossz tapasztalataink. Előfordult, hogy nem volt felkészítve a gyermek a szállításra, emiatt károsodott a további életminősége. Hangsúlyozom: a szülőnek joga van kérni, hogy hozzánk hozzák a gyermekét, főleg, ha csecsemőről, pláne, ha koraszülött csecsemőről van szó; ez legtöbbször egyszerűbb nagyobb gyermekek esetében. Nálunk valóban a gyermek érdeke áll a középpontban, a gyermekgyógyászat területén szolgáltatásaink teljes körűek. Megkaptuk a minisztériumtól a klaszterfeletti kórház minősítést, ami nem véletlen.

Ugyanakkor nekünk is vannak gondjaink. Mindent megteszünk az orvostechnikai eszközeink, az infrastruktúránk modernizálása érdekében. Az is nagyon fontos, hogy minőségileg javítsuk a kórházban eltöltött időt. Számos sikeres pályázaton vagyunk túl, most is pályázunk, és figyeljük a külföldi pályázati lehetőségeket. Ezek az infrastruktúra-fejlesztés és eszközbeszerzés mellett munkatársaink külföldi szakmai tapasztalatszerzését is segítik. Vannak még a mi kórházunkban is olyan dolgok, melyeket fejleszteni, jobbítani kell, de ezen dolgozunk, és az eddigiekhez hasonlóan ezek is a kis betegeink javát fogják szolgálni.

Badó Zsolt