Az élet folytatódik – Ivan Brovdi-kiállítás nyílt a Munkácsy Mihály Magyar Házban

2023. június 4., 08:46 , 1162. szám

Ivan Brovdi szobrász, fafaragó és festőművész megragadó alkotásaiból nyílt kiállítás Az élet folytatódik címmel június 2-án a Munkácsy Mihály Magyar Házban.

Ivan Brovdi 1939. június 2-án született a nagyszőlősi járási Ilonok­újfaluban. Középiskolai tanulmányait Nagykomjáton végezte, majd 1961-ig az Ungvári Iparművészeti Iskolában tanult, ahol sikeresen fejezte be a Faipari Művészeti Szakot. Tanárai Ivan Harapko, Fegyir Manajlo, Vaszil Szvida, Anton Sepa és Konsztantin Lozovij voltak. Munkásságát számos díjjal ismerték el, emellett büszkélkedhetett az Ukrajna érdemes művésze, valamint az Ukrajna népművésze címmel is. Alkotásait 1965-től kezdődően egyéni kiállításokon is bemutatták, művei megtalálhatók múzeumokban, galériákban és magángyűjteményekben is szerte a világon.

A kiállításmegnyitó elején a vendégeket elsőként Tarpai József, a Munkácsy Mihály Magyar Ház igazgatója köszöntötte, aki elmondta: a kiállított festményeket végigszemlélve egyik szeme örül, a másik viszont sír, hiszen a művész életének 84. évében ez év márciusában elhunyt. Tarpai József felidézte azt a meghatározó és egyben megható pillanatot, amikor néhány hónappal ezelőtt Ivan Brovdi személyesen kereste fel az intézmény vezetőségét, majd végigjárva az épületet kijelentette: itt szeretné megszervezni következő kiállítását. „A művész úr lélekben itt van most velünk. Igazi sikertörténet az övé – egy Ugocsában született egyszerű kárpátaljai ember, aki Ungváron tanult, majd Beregszászban kezdte el munkásságát, s végül Munkácson alkotott –, s azt gondolom, hogy itt, a Munkácsy Mihály Magyar Házban Erdélyi Béla és Glück Gábor után ő is egy olyan művész, aki megérdemli, sőt fontos, hogy tudjanak róla” – hangsúlyozta a Magyar Ház igazgatója.

Papp Ferenc ungvári magyar konzul elmondása szerint megtisztelőnek tartja, amikor olyan rendezvényen vehet részt, amely bemutatja Kárpátalja csodálatos és egyedülálló művészeti világát és az itt élő képzőművészek munkásságát. „Ilyen képzőművész volt Ivan Brovdi, Ukrajna érdemes művésze” – tette hozzá felszólalásában.

Ivan Brovdi elsősorban szobrászként szerzett hírnevet, legismertebb művei a Szinevéri tónál található Szin és Vér, valamint a Munkács központjában lévő Cirill és Metód emlékmű. A művésznek Kárpátalja városai mellett Kijevben, Zsitomirban és Ivano-Frankivszkban is vannak köztéri szobrai, de Magyarországon is láthatók munkái, például a Nagyatádi Nemzetközi Faszobrász Alkotótelepen látható a Tél című alkotása.

A művész – elmondása szerint – három célt tűzött ki maga elé a festőművészet terén: kárpátaljai festőművész akar lenni, mindeközben jó szakember és végül „színes” alkotó, amely annyira jellemzi a kárpátaljai képzőművészeket – elevenítette fel Papp Ferenc.

Az utóbbi években Ivan Brovdi a festészetben is jelentős sikereket ért el, nagy méretű színes képein sajátos érzékenységgel ragadja meg és ábrázolja a kárpátaljai falusi emberek mindennapjaiból ellesett pillanatokat. A művész filozófiája különösen figyelemre méltó, hiszen az alkotó nemcsak a tájat és az életképeket mutatja be kiváló művészi eszközökkel és magas szinten, hanem a kulturális tájban és a történelemben együtt élő embereket mutatja be emberközelből.

A diplomata a kiállítás apropóján jelezte, hogy Magyarország ungvári és beregszászi külképviseletei mindig támogatták és folyamatosan támogatják a kárpátaljai művészeket, az épületeiben teret adva különböző kiállításokkal. Elmondta, hogy az ungvári főkonzulátus egy új kezdeményezést indított el, melynek első állomása szerdán volt. A kiállítássorozat – a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeummal együttműködve – a kárpátaljai művészcsaládok több nemzedékének munkásságába kíván betekintést nyújtani.

A köszöntőket követően Mihajlo Szirohman festőművész, grafikus, művészettörténész hivatalosan is megnyitotta a kiállítást, beszédében a festészet ünnepének nevezve a rendezvényt. Ivan Brovdit és művészetét jellemezve kiemelte: nagysága abban is rejlik, hogy képes volt festészetébe adaptálni a humort, ami nagyon ritka, hiszen ezt nehéz átadni, Brovdi azonban profi szinten művelte ezt. A rá jellemző lobbanékonyságot a festészetben tudta legjobban átadni, képein az élet legfontosabb motívumait mutatja be – konstatálta.

Elismerően beszélt a művész munkásságáról Borisz Kuzma, az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Egyesület kárpátaljai szervezetének vezetője, Volodimir Horisnyak újságíró, valamint Olekszandr Mondics, a kiállítás tervezési vezetője, a művész legjobb barátja. A Brovdi család nevében köszöntötte a jelenlévőket a művész unokája, Sztefánia Brovdi.

Az összesen mintegy hetven festményből és szoborból álló kiállítás megnyitóját követően mindenki alaposabban is szemügyre vehette a műveket és megcsodálhatta Ivan Brovdi kiemelkedő tehetségének eredményét. Ehhez hangulatos zenei aláfestés is társult a Szerhij Dobos által vezetett vonós kvartett játékának köszönhetően. 

lexi