Extrém szülés a Rahói járásban: hordágyon és a szabadban

2023. június 4., 13:15

A mentősök gyakran nyújtanak segítséget extrém körülmények között. Így történt ez Kőrösmezőn is. Egy ott élő terhes nőhöz intézett hívás során a mentősök a hegyekben, hordágyon vezették le a szülést.

„Egy 24 éves nő szül, hatodik szülés” – ilyen hívás érkezett 16 óra 4 perckor a 103-as vonalra.

A 1212-es számú brigád azonnal elindult a megadott címre, ahová 15‒20 percbe telik felmenni a hegyre ahhoz a házhoz, ahol a vajúdó nő él. Ott gyakorlatilag nincs út.

„A sofőrrel együtt 10 perc alatt futva tettük meg ezt az útszakaszt. De egy pillanatra sem éreztük magukat fáradtnak. Csak egy gondolat foglalkoztatott minket: időben megérkezni!” – mondta Vlada Glusmanyuk felcser.

Miután a mentőorvos gyorsan megvizsgálta a nőt, látta, hogy a magzatvíz nem folyt el, és úgy döntött, hogy a vajúdó nőt leviszik hordágyon az autóig. De még 100 métert sem tettek meg, amikor a nő szülni kezdett. Két-három nyomás és egy egészséges kisfiú született (a gyermek súlyának későbbi meghatározásakor kiderült, hogy 3500 g). A mentős ellátta az anyát és a gyereket, majd engedélyt adott továbbszállítására. Őket már teherautó vitte a mentőhöz (helyi lakosok segítettek).

Most az anya és a csecsemő a rahói kórház szülészeti osztályán vannak.

(Facebook/RV)