Csendes főhajtással méltatták a nemzeti összetartozás napját Mezőgecsében

2023. június 5., 08:19 , 1162. szám

A Magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezve a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét. Az emléknap alkalmából a magyarok világszerte, így Kárpátalján is méltatják a magyar nemzet egységét és összetartó erejét. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) minden évben megemlékezést szervez a régió különböző helyszínein, s bár a háború miatt ezek a rendezvények elmaradnak, az emlékezés koszorúit elhelyezték a már megszokott helyszíneken.

Mezőgecse központjában 2013-ban alakították ki a magyar nemzet egységét szimbolizáló teret, közepén az Életfával. Az Életfa elé helyezték el az emlékezés koszorúit a jelenlévők, köztük Csizmadia Alexandra ungvári magyar konzul, Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, Mester András, a KMKSZ gazdasági-önkormányzati titkára, a község elöljárója, valamint Popovics Katalin, a KMKSZ Mezőgecsei Alapszervezetének elnöke. A koszorúzás pillanataiban a helyi Tüzes Liliom hagyományőrző csoport előadásában az Egy a magyar és a Magyar fohász című énekek hangoztak el, meghitté téve az alkalmat.

A helyszínen tudósítónknak Mester András nyilatkozott, aki felidézte az elmúlt század meghatározó történelmi eseményeit, a kárpátaljai és az összmagyarság XX. században tapasztalt sorsdöntő, megrendítő történéseit. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy erről a napról megemlékezzünk. Ez ma már nem gyásznap, hanem a magyar összetartozás napja, egy ünnepnap, amikor érezzük, hogy akárhol vagyunk a világon, Magyarország határain belül vagy azokon túl, Amerikában vagy Brazíliában, egy nemzet vagyunk, s ez erőt ad nekünk itt, Kárpátalján. Akármilyen nehéz időket élünk, tudjuk azt, hogy a magyar nemzet ott van mögöttünk, s nemcsak egy tízmilliós magyarság, hanem ennél jóval többen szerte a világon” – hangsúlyozta.

CsA