A görögdinnye termesztéstechnológiája XI.

A dinnye vegyszeres gyomirtása

2023. június 5., 13:16 , 1161. szám

A görögdinnye a legkisebb árnyékot sem tűri, ezért a legkisebb gyomnövények is veszélyt jelentenek. És bizony, a dinnye a legjobban elgyomosodó kultúrnövényünk. A gyom­irtó szerek használatának lehetőségei korlátozottak, mert a dinnye szinte minden készítményre érzékeny. Még az engedélyezett gyom­irtó szerek alkalmazása esetén is észlelhető bizonyos mértékű káros hatás.

A gyomosodás kialakulása fekete fóliás takarással megakadályozható. Erre a legalkalmasabb a tartós anyagú (50 mikron vastagság felett), csapadékáteresztő (a nagy kiterjedésű gyökér miatt szükséges), valamint a levegőt is áteresztő fólia.

A gyomok irtását a mechanikai irtás és a gyomirtó szerek együttes alkalmazásával lehet hatékonyan megoldani. Míg a gyomirtó szerek a tenyész­időszak első felében nyújthatnak védelmet, a tenyészidőszak második felében folyamatos kézi vagy gépi kapálásra van szükség.

A gyomnövények elleni védekezést már a terület kiválasztásakor el kell kezdeni. Ügyeljünk arra, hogy a termesztésre kijelölt terület talaja káros gyomirtószer-maradványoktól mentes legyen. Olyan területen, ahol nagy mennyiségben vannak évelő gyomok, lehetőleg ne termesszünk dinnyét. Ha mégis rákényszerülünk, akkor előtte feltétlenül végezzünk a területen totális gyomirtást glifozát hatóanyaggal, melynek hatás­ideje két hét, amit az ültetés előtt vegyünk figyelembe.

Mielőtt rátérnénk az engedélyezett gyomirtó szerek használatára, fontos megjegyezni, hogy a palánták kiültetés utáni foganását és kezdeti fejlődését ezek a vegyszerek akár 1-2 héttel is visszafoghatják. Helyre vetett technológia esetén pedig ezek a készítmények nem javasoltak, esetleg a sorközöket kezelhetjük.

A benefin hatóanyagú herbicidek (Balan, Benefex, Flubalex stb.) a magról kelt gyomnövények irtására önmagukban is biztonsággal alkalmazhatók vetés, illetve kiültetés előtt. A készítményeket kipermetezés után azonnal (1-2 órán belül) a talajba kell dolgozni, 6-8 cm mélységben. A keresztesvirágúak, a fészkes virágúak, a fekete ebszőlő, a varjúmák ellen a kezelés hatástalan, ezt tartsuk szem előtt! Amennyiben e módszert választottuk, fontos megjegyezni, hogy a következő mechanikai talajműveléseket 6-8 cm-nél mélyebben nem szabad elvégeznünk, mert a gyomirtó szer elveszíti a hatását.

A benefin hatóanyagú készítményeket ki kell egészítenünk a hatékonyabb védekezés céljából olyan herbicidekkel, melyeket nem kell talajba dolgoznunk. Tehát a technológia szerint első lépésben beledolgozzuk kiültetés/vetés előtt a talajba a benefin hatóanyagú gyomirtót, majd a felületre permetezzük a következőket: a naptalam hatóanyagú gyomirtó (Alanap stb.) a legtöbb kétszikű gyomnövény csírázását gátolja, míg a metolaklor hatóanyag (Dual stb.) az egy- és kétszikű gyomokat tartja vissza.

Az elmúlt években még kaphatók voltak dipropetrin hatóanyagú készítmények (Cotofor stb.) is a gazdaboltokban, de mára már kivonták ezeket a forgalomból, bár előfordulhatnak az elfekvő raktárkészletekben. Ez a hatóanyag a legtöbb fészkes és keresztes virágú gyomot egyaránt visszatartja, kiegészítve a benefin hatóanyagot.

A tenyészidőszak második felében kizárólag mechanikai úton tudunk a kétszikű gyomok ellen védekezni a dinnye fokozott érzékenysége miatt.

A tenyészidőszak második felében is alkalmazhatunk speciális egyszikűek elleni herbicidet, a fluazifop-P-butil hatóanyagú készítményeket (Fusilade stb.), melyek alacsony dózisban az egyéves, míg maximális dózisban az évelő fűféléket irtják. Szigorúan tilos, hogy a dinnyelevélre kerüljön a gyom­irtó szer, tehát foltszerűen a sorközöket kezelhetjük, a lehető legnagyobb szélcsendben.

Fóliás, kisalagutas ter­mesztés esetén a fentebb felsorolt gyomirtók egyike sem alkalmazható. (Folytatjuk.)

Molnár Ildikó,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei
Jótékonysági Alapítvány falugazdásza