Kiállítás, rajzfilmvetítés és kézműves-foglalkozások a Perényi Kultúrkúriában

2023. június 10., 08:15 , 1163. szám

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet a nemzeti összetartozás napjához kapcsolódva színes kulturális programmal várta az érdeklődőket június 8-án délután a beregardói Perényi Kultúrkúriában.

A PCS vezetése úgy döntött, a gyerekeket és felnőtteket egyaránt megszólító rendezvényt szervez az emléknap alkalmából, így a kúriába látogatók megtekinthették A Szakkör program kiállítását, majd mesevetítésen és kézműves-foglalkozásokon vehettek részt.

Az alkalom megnyitóján a jelenlévőket elsőként Pallagi Marianna, a PCS igazgatója köszöntötte, aki ismertette a délutáni programokat, majd bemutatta a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve megvalósult A Szakkör programot, valamint a 2022–2023-as időszakban elkészített anyagokból összeállított tárlatot.

A Szakkör folyamán közösségteremtő céllal kívánják élővé tenni hagyományainkat. A Pro Cultura Subcarpathica koordinálásával 13 szakkör valósult meg a Beregszászi és az Ungvári járásban mintegy 70–80 fő bevonásával. A szakkörök foglalkozásai a gyöngyfűzés, hímzés, gyertyaöntés, csipkeverés, tojásfestés, vesszőfonás, makramé és mézeskalács-készítés tematikában zajlottak.

Molnár György, a Nemzeti Művelődési Intézet partnerségi központvezetője felszólalásában elmondta: nagy öröm számára, hogy személyesen is részt vehet a kiállítás ünnepélyes megnyitóján a Vérke-parti városban. Ismertetve a Kárpát-medencében futó A Szakkör programot kiemelte: ha a program Magyarországon jelentős szerepet tölt be a közösségépítésben és a népi hagyományok átörökítésében, akkor itt, Kárpátalján többletjelentősége van a szakköröknek, hiszen a háború nyomása alatt és annak légkörében a résztvevők az alkotómunka során néhány órára kikapcsolódhatnak és elfeledkezhetnek a szomorú dolgokról.

„Kárpátalján különös jelentősége van ennek a programnak, hiszen együtt alkotni és közösségben lenni jó” – emelte ki Molnár György, hangsúlyozva: örömmel tapasztalja, hogy évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a program iránt, hiszen míg két évvel ezelőtt csak néhány kézműves szakkör indult el, addig az elmúlt évben már 29, s jelenleg pedig ez a szám már az 50 fölé közeledik. „Ez egy örömteli folyamat, s bízom benne, hogy mindenki, aki részt vesz a programban, örömét leli benne” – tette hozzá.

A kiállításmegnyitót követően Györkéné Csákány Marianna előadásában olyan szívhez szóló megzenésített versek és dalok csendültek fel, mint Bodnár Éva Szülőföld, Pósa Lajos Nincsen olyan szép hazája senkinek, mint a magyarnak és Agyagfalvi Hegyi István A magyar dal című verse, valamint az Ezer évről szól az ének című dal.

Az eseményen Albertné Simon Edina ungvári magyar konzul elmondta: Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma örömmel csatlakozott a Petőfi-bicentenárium eseményeihez, s a világ különböző országaiban működő magyar külképviseletek számos programot bonyolítanak le Petőfi Sándor életére és munkásságára emlékezve. A Petőfi-emlékévhez kapcsolódva Magyarország Kijevi Nagykövetsége jóvoltából elkészült a Jankovics Marcell rendezte Petőfi Sándor: János vitéz című animációs film ukrán nyelvű feliratozása. Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és Beregszászi Konzulátusa közreműködésével a rajzfilmet a kárpátaljai közönségnek is bemutatják, s a turné egyik állomása a Perényi Kultúrkúria volt.

„Ez az elbeszélő költemény olyan, mintha népmese lenne, csak éppen versben előadva. Jankovics Marcell rajzfilmfeldolgozása képi formában hozza közel Kukorica Jancsi kalandjait. Azért is kiemelkedő ez az alkotás, mert a magyar egész estés animációs filmek gyártása a János vitézzel indult el 1971-ben. A filmet 1973. május 1-jén mutatták be a magyar mozik. A film látványában a szecesszió, a pop-art, valamint a magyar népi díszítőművészet sajátos ötvözete. Az idén ötvenéves alkotás teljes körű restaurálása, modernizálása pedig a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor együttműködésében valósult meg, az ukrán feliratozást pedig kijevi nagykövetségünk készítette el” – mondta a diplomata.

A filmvetítés közben az érdeklődőket kézműves-foglalkozásokkal is várták, melyek során megtekinthették és elsajátíthatták a vesszőfonás fortélyait, a legfiatalabbak viszont papírvirágokat is készíthettek. A program ideje alatt a szervezők kemencében sült almás és lekváros kaláccsal kínálták a résztvevőket.               

CsA