Változik a gyermekek örökbefogadásának rendje

2023. június 11., 14:32 , 1162. szám

A miniszteri kabinet számos olyan határozatot fogadott el június 1-jei ülésén, amelyek célja fokozni a gyermekek jogainak védelmét. Többek közt lehetővé tették az ukrán polgárokkal házasságban álló külföldieknek, hogy házastársuk gyermekét örökbe fogadják hadiállapot idején – jelentette a kormányt a Legfelső Tanácsban képviselő Tarasz Melnyicsukra hivatkozva az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja.

A kormány számos további kérdést is szabályozott:

– az intézetekből (típustól, tulajdonformától és alárendeltségtől függetlenül) ideiglenesen elköltöztetett (kitelepített) árvák, szülői gondoskodástól megfosztott gyermekek Ukrajnán kívüli elhelyezése nevelőszülőknél, családi típusú gyermekotthonokban, valamint az ilyen gyermekek hazahozatala Ukrajnába;

– azon gyermekek örökbefogadása Ukrajnában élő, ukrán állampolgárságú szülők által, akiket ideiglenesen Ukrajnán kívülre költöztettek (kitelepítettek) intézményeikből (azok típusától, tulajdonformájától és alárendeltségétől függetlenül);

– olyan testvérpárok örökbefogadása egy családba, akiket elválasztottak egymástól az egyikük ideiglenes külföldre költöztetése (kitelepítése) során.

Emellett Ukrajnában lehetővé válik a gyermekek nyilvántartásba vétele örökbefogadásra, ha a gyermekügyi szolgálat nem gyakorolja hatáskörét, vagy nem fér hozzá az árvák és a szülői gondoskodástól megfosztott gyermekek, valamint a potenciális örökbefogadó családok, gyámok, gondnokok, örökbefogadó szülők, nevelőszülők stb. egységes adatbázisához.

Ezenkívül a kormány módosította a harci cselekmények és fegyveres konfliktusok következtében sérült gyermek státuszának megadására vonatkozó eljárást. Többek közt egyszerűsítették a mechanizmust a lakóhelyüket ideiglenesen elhagyni kényszerült gyermekek esetében. Ezzel a harci cselekmények és fegyveres konfliktusok következtében sérült gyermek státuszát nemcsak a Donyeck és Luhanszk megyék területéről származó kicsinyek szerezhetik meg, hanem Ukrajna egész területére kiterjesztik a lehetőséget. Ez a változás lehetővé teszi az érintett gyermekek számára, hogy ingyenes étkezést kapjanak, a jövőben pedig kompenzációra tarthatnak igényt az Oroszországi Föderációtól.

(szcs/life.pravda.com.ua)