Egy évvel elhalasztották az ukránosítást a nemzeti kisebbségek iskoláiban

2023. június 12., 18:19

A Legfelső Tanács 2024. szeptember 1-ig jóváhagyta a 9332-es számú, az ukrán nyelvre való áttérésről szóló törvényjavaslatot azokban az iskolákban, amelyekben az EU-s országok valamelyik nyelvén folyik a tanítás.

A hírt Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő közölte Telegram-csatornáján.

„A parlament jóváhagyta a 9332. számú törvényjavaslatot azon iskolák ukrán nyelvre való áttérésének 2024. szeptember 1-ig való meghosszabbításáról, amelyekben valamelyik uniós ország nyelvén folyik az oktatás” – olvasható a bejegyzésben.

A törvényt 262 parlamenti képviselő támogatta. A törvény értelmében, az azon nemzeti kisebbséghez tartozó személyek, akiknek nyelve az Európai Unió hivatalos nyelve is, és akik 2018. szeptember 1-je előtt kezdték meg az általános és középfokú oktatást az adott nemzeti kisebbség nyelvén, 2024. szeptember 1-ig továbbra is az e törvény hatálybalépése előtti szabályok szerint részesülnek oktatásban, az ukrán nyelven tanított tantárgyak számának fokozatos növelésével. Tehát az intézményeknek idén még nem kell átállniuk az ukrán nyelvű tanításra.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter márciusban a magyar kormány álláspontját ismertetve arról beszélt, amennyiben a tavaly decemberben elfogadott törvény életbe lép, idén szeptember elsejétől gyakorlatilag megszűnnek Ukrajnában a kisebbségi iskolák. „Ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan” – szögezte le. A tárcavezető ismertette, Ukrajnában 99 magyar nemzetiségi általános és középiskola van, amelyeket az új törvény érintene, melynek másik következménye az, hogy a nemzeti nyelvű érettségizés, felvételizés és szakképzés is megszűnik.

(VV/karpat.in.ua)