Ismét nőni kezdett a GDP

2023. június 16., 14:32 , 1163. szám

Az I. negyedévi eredmények szerint Ukrajna GDP-jének csökkenése éves viszonylatban 10,5%-ot tett ki, a tavalyi IV. negyedévhez képest viszont 2,4%-kal nőtt a reál-GDP – jelentette az Ekonomicsna Pravda a Gazdasági Minisztérium sajtószolgálata és az Állami Statisztikai Szolgálat nyomán.

A tárcánál jelezték, hogy a gazdaság 10,5 százalékos visszaesése lényegesen jobb, mint a korábbi előzetes becslésben szereplő -14,1 százalék.

„Az adatok azt mutatják, hogy Ukrajna gazdasága a korábban előre jelzettnél gyorsabb ütemben alkalmazkodik és áll helyre. Továbbra is működik és megbirkózik a háború kihívásaival. Ezt erősíti meg a szezonálisan kiigazított reál-GDP növekedése 2,4%-kal 2023 első negyedévében 2022 negyedik negyedévéhez képest” – jegyezte meg Julija Szviridenko első miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter.

A lakosság és a vállalkozások támogatását szolgálják az energetikai helyzet stabilizálását és a logisztikai problémák megoldását célzó kormányzati intézkedések, többek közt az egyes tengeri kikötőkhöz való hozzáférés biztosítása a gabonaegyezmény keretében.

A gazdasági növekedéshez hozzájárulnak a pénzügyi forrásokhoz való hozzáférést elősegítő vállalkozásélénkítő és támogatási programok, többek közt a „Megfizethető hitelek 5-7-9%” és az „eMunka”. Ugyancsak gazdaságélénkítő hatással bír az elpusztult infrastruktúra, lakóhelyek és szociális létesítmények helyreállításának finanszírozása.

„Mindez többek között a partnerországok nemzetközi segítségének köszönhetően válik lehetségessé, s összességében a gazdasági szereplők visszafogott optimizmusát táplálja” – hangsúlyozta a miniszter.

A Gazdasági Minisztériumban hozzátették, a II. negyedévben is pozitív dinamika figyelhető meg, ami a GDP alakulását illeti.

(hk/epravda.com.ua)