Elnöki törvényjavaslat: Decemberre tennék az ortodox karácsonyt

2023. július 5., 11:38 , 1166. szám

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij három ünnep dátumának módosítását javasolta a Legfelső Tanácsnak, köztük az ortodox karácsonyét – derül ki a parlament elé terjesztett törvényjavaslatból.

Az államfő a következő módosításokat javasolja a honatyáknak:

– az ortodox karácsonyt január 7-e helyett december 25-én ünnepeljék;

– az ukrán államiság napja július 28. helyett július 15. legyen;

– Ukrajna védelmezőinek napját tegyék át október 14-ről október 1-jére.

A törvényjavaslat indoklása szerint a világ ortodox keresztényeinek többsége december 25-én ünnepli a karácsonyt. Az Ukrán Ortodox Egyház (PCU) a május 24-i püspöki szinóduson jóváhagyta a teljes átállást szeptember 1-jétől az új Julianus-naptárra, amelyet a világ legtöbb ortodox egyháza használ. E naptár szerint a karácsony nem január 7-re, hanem december 25-re esik.

„A karácsony időpontjának változása szükségessé teszi az ukrán államiság napjának (július 28-ról július 15-re) és Ukrajna védelmezői napjának (október 14-ről október 1-re) áthelyezését tizenhárom teljes naptári nappal” – derül ki a törvényjavaslat indoklásából.

A kezdeményezés célja, hogy elutasítsa a karácsony január 7-i megünneplésének Oroszország által előírt örökségét. Emiatt viszont javasolják az ukrán államiság ünnepnapját áthelyezni július 15-re, amikor az új naptár szerint a kiemelkedő államépítőről, az apostolokkal egyenrangú Nagy Volodimir kijevi fejedelemről emlékeznek meg. Ukrajna védelmezőinek napját pedig érdemes október 1-jére tenni, mert ez az ünnep összefügg a Szent Istenszülő oltalma napjáról való megemlékezés ukrán katonai hagyományaival.

A BBC News Ukrajina rámutat, hogy amennyiben a parlament elfogadja a törvényjavaslatot, január 7., amikor az ukrajnai ortodoxok mostanáig a karácsonyt ünnepelték, többé nem lesz szabadnap. A portál szerint ennek azért lehet jelentősége, mert a legutóbbi időkig a moszkvai patriarchátus alá tartozó Ukrán Ortodox Egyház (UPC MP) részéről jelezték, hogy nem áll szándékukban áttérni az új naptárra.

A TSZN emlékeztet, 2022 decemberében felmérést végeztek a Gyija alkalmazásban a karácsony ukrajnai ünnepléséről. A válaszadók többsége (58,99%) december 25-ét jelölte meg.

Egy 2023 júniusában megjelent szociológiai kutatás kimutatta, hogy az ukránok 63%-a támogatja a naptárreformot – mutat rá a BBC News Ukrajina.

Korábban beszámoltunk róla, hogy május 24-én a PCU Püspöki Szinódusa Kijevben, a Pecserszka Lavrában döntött az új Julianus-naptárra való átállásról, „megőrizve a régi naptár használatának jogát az erre vágyó plébániák és kolostorok számára”. Az új Julianus-naptár általános használatát az egyházi év kezdetétől, azaz szeptember 1-jétől vezetik be, miután előzőleg a július 27-ére összehívott egyházi Helyi Tanács is jóváhagyja e határozatot.

(hk/tsn.ua/bbc.com)