Hihetünk a gazdasági előrejelzéseknek?

2023. július 5., 16:34 , 1166. szám

A Fitch Ratings amerikai hitelminősítő intézet megerősítette Ukrajna hosszú távú devizakibocsátó alapértelmezett besorolását (IDR) CC szinten. A korrespondent.net mindjárt úgy tette fel a kérdést írásában, hogy mi a valószínűsége az államcsődnek? Ugyanakkor az IMF legutóbbi előrejelzése optimistábbnak mondható. A szakértők szerint érdemes fenntartásokkal kezelni a hitelminősítők jelentéseit.

A Fitch minősítése a gyenge külső likviditást, a magas államadósságot és strukturális problémákat tükrözi. Úgy vélik, jövőre Ukrajna külső állam­adósságának kiszolgálása 7,6 milliárd dollárra nő, a nagy költségvetési hiány pedig növeli középtávon az amúgy is magas államadósságot. A Fitch elemzői szerint az ukrán kormányzat jövőre az adósságállomány egységes átfogó átstrukturálását részesíti előnyben, de a biztonsággal kapcsolatos bizonytalanság fennmaradása esetén köztes lépésként várható a további halasztás az eurókötvények utáni kifizetések terén.

Egyes ukrán szakértők ugyanakkor túl pesszimistának tartják a Fitch előrejelzését. Így Olekszandr Ohrimenko, az Ukrán Elemző Központ elnöke szerint nincs kőbe vésve, hogy pontosan az fog történni, amit a hitelminősítők jósolnak. Emlékeztet, a hitelminősítők már nemegyszer bizonyították az alkalmatlanságukat. A 2008-as válság előtt például a legmagasabb minősítést adták az amerikai jelzálogkötvényeknek, és amikor beütött a csőd, egyszerűen aggodalmukat fejezték ki. […] Egyáltalán nem veszik figyelembe a gazdaság valós állapotát, miközben folyamatosan apokaliptikus forgatókönyveket írnak le az elemzéseikben – mutat rá Ohrimenko.

Ugyanakkor ami a gazdasági mutatók alakulását illeti, az előrejelzések alapvetően egy irányba mutatnak. Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) májusi inflációs jelentésében csökkenő, 14,5%-os inflációval számol idén, amely jövőre egy számjegyűvé mérséklődhet (9,5%). Ukrajna GDP-je 2023-ban nőni fog a jegybank szerint, sőt 0,3%-ról 2%-ra javította a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. A növekedés 2024-ben 4,3%-ra gyorsulhat.

A Világbank nemrég 3,3%-ról 2%-ra rontotta a 2023-as ukrán GDP alakulására vonatkozó előrejelzését. A csökkentés önmagában nem túl biztató, viszont a becslésük így éppen egybeesik az NBU várakozásával.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) optimista, derül ki az Interfax–Ukrajina hírügynökség jelentéséből. Az IMF javította az ukrán gazdaság teljesítményére vonatkozó előrejelzését. Míg korábban arra számítottak, hogy a GDP -3% és +1% között alakulhat, most -1–3% közötti növekedést várnak erre az évre. Az ukrajnai infláció 2023-ban 15,5%-ra csökken, a reáljövedelmek pedig 1%-kal nőnek – állítja az IMF az EFF kiterjesztett finanszírozási program első felülvizsgálatának eredményei alapján. Az Alap a 2024-es inflációs várakozásokat is javította – 10%-ra –, bár a reáljövedelem-növekedés előrejelzése gyakorlatilag nem változott – 2,5%.

Olekszandr Boltyan, az Esperio elemzője szerint látni kell, hogy Ukrajna nehezen birkózik meg a háború okozta katasztrofális megrázkódtatásokkal. Különösen fontos figyelembe venni az energetikai infrastruktúra 2022 negyedik negyedévében bekövetkezett pusztulását. Ezek a tényezők jelentősen korlátozták az ország gazdasági potenciálját, és a GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzések csökkenéséhez vezettek. A szakértő arra számít, hogy a jövőben tovább romolhatnak az előrejelzések a herszoni infrastruktúra újabb pusztulása miatt. Véleménye szerint ugyanakkor nehéz megjósolni, mi történik egy olyan országban, ahol háború folyik. Az előrejelzések és az elemzések elkészítésének ideje alatt a helyzet gyökeresen megváltozhat.

(zzz/korrespondent.net/bank.gov.ua/interfax.com.ua)