Nem változik a vízdíj

2023. július 5., 12:26 , 1166. szám

Az Energetikai és Közműszolgáltatások Állami Szabályozásának Nemzeti Bizottsága (NKREKP) visszavonta június 29-i vízdíjemelési határozatát. Erről az RBK–Ukrajina számolt be a bizottság hétfői rendkívüli ülésére hivatkozva.

A testület vezetője, Kosztyantin Uscsapovszkij kijelentette, hogy a hadiállapot idején az államfő pozíciója elegendő indok arra, hogy az NKREKP visszavonja döntését.

„A legfelsőbb főparancsnok (az elnök – a szerk.) ellenezte a vízszolgáltatás és a vízelvezetés díjainak felülvizsgálatáról szóló döntést, ami elégséges alap a bizottsági határozat visszavonására. Ugyanakkor Ukrajna miniszterelnöke hangsúlyozta, hogy további egyeztetésekre van szükség a döntéssel kapcsolatban” – mondta el.

Tekintettel erre Uscsapovszkij a 2023. június 29-i határozat visszavonását javasolta, amit a testület egyhangúlag támogatott. Egyúttal utasítást adott a kormánnyal való további egyeztetésekhez szükséges anyagok sürgős előkészítésére.

A portál emlékeztet, hogy múlt héten az NKREKP számos vízközmű számára új vízdíjat állapított meg. Ezeknek július 1-jén kellett volna hatályba lépniük. Az előzetes számítások szerint háztartásonként mintegy 60 hrivnyával nőttek volna vízszámlák az intézkedés nyomán.

(pszv/rbc.ua)