Zelenszkij nem vesz részt a vilniusi NATO-csúcson, ha Ukrajna nem kap meghívást a Szövetségbe

2023. július 5., 08:55 , 1166. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem vesz részt a júliusban Vilniusban megrendezésre kerülő NATO-csúcson, ha a tagországok vezetői „bátorsághiányt” mutatnak, és nem hívják meg Kijevet a katonai szövetségbe – jelentette a DW Ihor Zsovkvának, az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetőjének június 29-én a Reutersnek adott interjúját idézve.

„Ha nem lesz eredmény a vilniusi csúcson, akkor nem lesz oka és ideje elutazni” – tette egyértelművé Zsovkva.

Elmondása szerint az ukrán kormányzat a soron következő csúcson szeretne választ kapni a 2022. szeptember 30-án benyújtott NATO-tagsági kérelmére.

„Ez a kérelem jelenleg a szövetséges NATO-országok vezetőinek asztalán van. A vilniusi csúcstalálkozó jó kezdet lehet ennek a kérelemnek a megválaszolására. Válasz alatt pedig a tagságra való felkérést értjük, ami még csak az első szakasz” – magyarázta Zelenszkij fő diplomáciai tanácsadója.

Zsovkva elismerte, hogy Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg Oroszország háborút folytat ellene.

„Amit kérünk, az az eljárás (Ukrajna felvételének – a szerk.) elindítása” – tette hozzá.

A tisztviselő emlékeztetett Finnország és Svédország esetére, amelyek tavaly júniusban kérték a felvételüket, és Finnország már csatlakozott a NATO-hoz. Arra a kérdésre, hogy Ukrajna mennyire áll most közel ahhoz, hogy meghívást kapjon az észak-atlanti szövetségbe, Zelenszkij tanácsadója úgy válaszolt, hogy „közelebb van, mint fél évvel ezelőtt”.

A NATO vilniusi csúcstalálkozójára július 11–12-én kerül sor. Volodimir Zelenszkij június elején a The Wall Street Journalnek adott interjújában azt mondta, nem látja értelmét a vilniusi csúcstalálkozón való részvételnek, ha nem kap jelzést a NATO-csatlakozás lehetőségéről. Zsovkva szerint a 31 NATO-országból 20 támogatja a pozitív választ Kijev kérésére. Minap Volodimir Zelenszkij hivatala közölte, hogy az elnök egy nappal a csúcstalálkozó előtt dönt a vilniusi útról.

(pszv/dw.com)