A győztes Ukrajna doktrínája

2023. július 6., 18:34 , 1166. szám

Volodimir Zelenszkij elnök június 28-án, az Alkotmány napján beszédet tartott a Legfelső Tanácsban. A vitaindítónak szánt gondolatok a győzelem és Ukrajna jövője körül csoportosultak. Az államfő mondandóját az Elnöki Hivatal weboldala és az RBK–Ukrajina alapján foglaljuk össze.

A doktrína

Ukrajnának, amely a győzelem felé halad, világos és bátor doktrínára van szüksége. Választ kell adnia minden alapvető kérdésre az országgal és annak jövőjével kapcsolatban.

„Ukrajna Alkotmánya kimondja, hogy az elnök az állami szuverenitás, a területi integritás és Ukrajna Alkotmánya, az emberi és állampolgári jogok és szabadságok betartásának garantálója. Ukrajna elnöke a stratégiai európai és euroatlanti kurzus garantálója. E normákat teljesítendő ma nemzeti vitára kívánom bocsátani a jövőbeni ukrán doktrína fő irányvonalait. Közös vízióra van szükség arról, hogy milyen legyen a győzelem Ukrajnája” – mondta Zelenszkij.

Az országos vita eredményeként megszülető doktrína szövegét a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szintjén hagyják majd jóvá.

A győzelem filozófiájáról

Az elnök leszögezte, hogy Ukrajna győzelme valamennyi területének az orosz megszállás alóli felszabadítását jelenti, az Oroszországi Föderáció minden fegyveres alakulatának kiűzését, valamint az összes elfogott és deportált ukrán visszatérését.

„Ukrajna győzelme a szuverenitás helyreállítása a nemzetközileg elismert államhatárai között, Ukrajna szuverén jogainak bármilyen korlátozása nélkül” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Kijelentette, Ukrajna maga fogja megválasztani szövetségeseit. Nyilvánvaló, hogy az ország jövője az Európai Unióban és a NATO-ban van. S bár senki sem tudja megmondani, hogy meddig tart az odáig vezető út, nemzeti egyetértésnek kell lennie arról, hogy mi számít Ukrajna győzelmének.

Belépés az EU-ba és a NATO-ba

Ukrajna nem fog beleegyezni semmilyen befagyott konfliktusba. Sőt, Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az ukrán békeformula más népeknek is segít, amelyek valódi békére vágynak.

„Nyilvánvaló, hogy a világ a mi oldalunkon áll és fog is állni. Nyilvánvaló, hogy Ukrajna erősíteni fogja azokat a partnerségeket és szövetségeket, amelyekben részt vesz. Máris történelmi módon megerősítettük az EU-t, és olyan erőt adtunk az európai egységnek, amilyen az EU-nak soha nem volt. [...] Az ukrán összetevő az, ami hiányzott az EU-ból. És mi értjük, és ott is mindenki érti, hogy ez már nem álom, hanem valóság” – fogalmazott.

Az elnök jelezte, Ukrajnának még idén meg kell kezdenie a párbeszédet a teljes jogú uniós tagságról.

„Ugyanígy fog történni a NATO-val is” – biztosított Zelenszkij.

Oroszországról és a békéről

Volodimir Zelenszkij szerint az ukránoknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy leküzdi-e a Kreml falait a szabadság.

„Az ukránokat csak az aggasztja, hogy az orosz revansizmus soha többé nem lépje át szabad államunk határait és ne fenyegesse szabad embereinket. Ezt mi biztosítani fogjuk. A NATO teljes jogú tagjaként Ukrajna garantálni fogja, hogy térségünkben mindenhol béke és szabadság uralkodjon” – jelentette ki.

A hadseregről

Mivel a jelenlegi orosz államiság egzisztenciális veszélyt jelent Ukrajna számára, országunk rendelkezni fog a szükséges fegyverekkel, hogy megvédje magát és szövetségeseit. Ukrajnának elégséges létszámú hadserege, erős védelmi ipara lesz.

„A következő elvet javaslom az ukrán doktrínához, annak globális biztonsági összetevőjéhez: ne azon gondolkodjunk, mit várhatunk Oroszországtól, hanem álljunk készen minden rosszra, hogy Oroszországban minden gonosz mindig biztos legyen abban, hogy veszít Ukrajnával szemben. Az ukrán doktrína alapelve Oroszországgal kapcsolatban: soha többé” – tette hozzá Zelenszkij.

A hősök politikájáról

Ami az ukrán katonákat illeti, az államfő biztosított, hogy a győzelem után igény lesz a tapasztalt katonák szolgálataira. Az ilyen tapasztalatok exportálására pedig máris folyamatban van egy platform kidolgozása, többek között a békefenntartó missziók és más országok katonáinak képzése keretében.

Az új katonai oktatás alapja a valódi gyakorlat lesz.

„A világ vezetői már most is érdeklődést mutatnak leendő katonáik ukrajnai kiképzése iránt. Ez pedig feltétlenül egyike lesz azoknak a lehetőségeknek, amelyek Ukrajna biztonságra gyakorolt befolyását valóban globálissá és világméretűvé teszik” – jelezte Zelenszkij.

A veteránok civil szakma elsajátításával integrálódhatnak a társadalmi és gazdasági életbe.

Az orvosi kannabisz legalizálásáról

Az elnök szerint minden hatékony nemzetközi gyakorlatot alkalmazni kell az orvostudományban, bármilyen bonyolultnak és szokatlannak tűnjék is.

„Annak érdekében, hogy az ukrán férfiaknak és nőknek, egyetlen polgárunknak se kelljen elviselnie a háború fájdalmát, stresszét és traumáit, többek között őszintén legalizálnunk kell minden igénylő számára a kannabisz alapú gyógyszereket, a vonatkozó tudományos kutatásokat és az ellenőrzött ukrajnai termesztést” – tette hozzá Zelenszkij.

Az igazságosság politikájáról

Volodimir Zelenszkij néhány aktuális esetet említve kitért rá, hogy az RNBO már javasolta a bírák felelősségének és a hazugságvizsgálóval történő ellenőrzés szabályainak szigorítását.

„Új értelmet kell adnunk az esküdtszéki tárgyalásnak is, mint a néphatalom egyik elemének az államban. És tudom, minderről már készülnek a megfelelő jogalkotási kezdeményezések. [...] Az ukrajnai igazságérzetnek a legerősebbnek kell lennie Európában!” – hangsúlyozta az elnök.

Ami az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos igazságszolgáltatást illeti, minden orosz gyilkost és terroristát felelősségre kell vonni. Oroszország politikai és katonai vezetése nem kerülheti el a felelősségre vonást, hangzott el.

Ukrajna átalakításáról

Volodimir Zelenszkij 15 pontban foglalta össze Ukrajna átalakításának tervét a következő 10 évre. Szerepel a célkitűzések között, hogy el kell érni az évi 1 billió dolláros GDP-t. Az RBK–Ukrajina megjegyzi, ennek a célnak az elérése egyéb azonos adottság mellett Ukrajnát a világ 20 legnagyobb gazdasága közé emelné.

A béreknek „az európai uniós szomszédok + 30%” szinten kell lennie. Ennek érdekében készül az ukrán oktatás modernizálását és a tudomány fejlődését ösztönző program.

„Van egy mindenekfölött álló feladatunk: hazahozni a legtöbb embert, aki elhagyta az országot. A győzelem Ukrajnájának a lehető legtöbb új munkahelyre van szüksége, ami vonzó lesz embereink számára, lehetővé teszi a méltóbb életet Ukrajnában, mint más országokban” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Az adócsökkentésről

Az államfő új szerződést javasolt az adókról az állam és a társadalom között.

„Az adócsökkentés híve vagyok. De most, egy ilyen háború alatt, amikor Ukrajna nyilvánvalóan függ a pénzügyi adományozókkal való együttműködéstől, nem engedhetjük meg magunknak az adócsökkentést. Amikor azonban a győzelem Ukrajnája maga is adományozóvá válik a világ számára, a lehetőségeink szintje nőni fog. A alacsonyabb adóknak lelkiismeretesebb adófizetéssel kell együtt járniuk” – tette hozzá.

Konkrét politika minden régiónak

Az elnök beszélt arról is, hogy a győztes Ukrajna lesz Európa legnagyobb építkezése, egy oligarchák nélküli ország, Európa energiabiztonságának garanciája, a zöld energiára helyezve a hangsúlyt. Ezen túlmenően minden régiónak saját politikával kell rendelkeznie.

„Milyen az új, szabad ukrán Krím? Válhat új Kaliforniává Európában? Egy hellyé, amely vonzza a tehetségeket, modern technológiai cégek klaszterével, kreatív iparágakkal és egy valóban modern vendéglátási ágazattal; egy olyan Krímmé, amely egész évben működik, nem három hónapig” – jegyezte meg az elnök.

Hasonló programok vonatkoznának más régiókra, köztük az Azov-mellékre és a Donbászra is.

(szcs/president.gov.ua/rbc.ua)