Vakációs gyermekhét és konfirmandus hét Badalóban

Kaptár-ruhatár, avagy hölgyeim és uraim

2023. július 11., 15:44 , 1167. szám

Július első hetében vidám gyermekzsivajtól volt hangos Badalóban a református parókia udvara és termei. Hétfőtől péntekig napközben átlagosan félszáz, 5‒13 éves korú gyermek vett részt a Vakációs Bibliahét programjában, késő délután pedig közel 30 konfirmandus fiatal épülhetett a hitben az egymással való találkozások során. Bár a háború és a Covid-járvány előtti időszakban volt olyan nyár, hogy a bibliahéten naponta 120 gyermek is résztvevője volt az alkalmaknak, de most, az ismert körülmények miatt ennek a számnak is örülni kell, és hálát kell adni érte, hogy a kétségek, bizonytalanságok ellenére sok család továbbra is kitart szülőföldjén.

Interaktív programok, bibliai történetek felidézése, énektanulás, kézműves-foglalkozások, ügyességi játékok és még egy sor vidám program is színesítette a napi foglalkozásokat, amelyek a gyerekek számára párhuzamosan zajlottak a parókián, illetve a szomszédban lévő református templomban.

A Kaptár-ruhatár, avagy hölgyeim és uraim nevet viselő heti eseménysorozat a teremtés történetétől az ember mennybemeneteléig rávilágított arra, hogy az Úr minden alkalomra elkészíti számunkra a megfelelő ruházatot, amit szeretetből ajándékoz nekünk. Volt még egy, néhány évvel ezelőtt ugyan még kényes témának számító, de ma már a mindennapok rideg valóságává váló témaköre a foglalkozásoknak, a nyugatabbra egyre nagyobb teret hódító gender­őrület veszélyére történő felhívás. Erre ugyancsak a Szentírásból kaphatunk egyedüli igaz választ azzal, hogy Isten férfiakat és nőket teremtett erre a világra, és a most felnövekvő fiataloknak erre az útmutatásra kell figyelniük, amikor választ keresnek a mai világban sokszor zavaros nemi identitásbeli kérdéseket illetően.

Sápi Zsolt helyi lelkipásztor mellett falunk szülöttje, a szabadságát itthon töltő Jakab Attila beregsomi lelkipásztor is tartott áhítatot és előadást a gyerekek és fiatalok számára, de aktívan kivette a részét a heti foglalkozásokból Szoboszlai Kamilla, Balog Fanni, valamint a mindenkori gyermekhetek fő szervezői, Hajdú Szilvia és Tári Tünde is. A lelki feltöltődés mellett a fizikai szükségletekre is figyelmet fordítottak a szervezők, önkéntes felajánlók, szolgálattevők, a helyi asszonykör tagjai, amelynek köszönhetően a foglalkozásokon részt vevő gyerekek minden nap finom ételeket és italokat fogyaszthattak.

Csütörtökön külső segítség is érkezett a programszervezők számára, hiszen a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) munkatársai több órán keresztül színesítették a programokat, amelynek keretében a gyerekek ügyességi játékokon vehettek részt, különböző akadályversenyeket, kézművesfoglalkozásokat szerveztek számukra, de a legnagyobb sikere alighanem az arcfestésnek volt.

Péntek este össznépi tábortűzzel, bizonyságtételekkel, közös imádsággal zárult az áldásokban gazdag hét, amelynek révén a helyi fiatalok több napon keresztül egymás közösségében épülhettek a hitben, és újra megtapasztalhatták Isten ránk áradó kegyelmét.

(jakab)