Háborúból a Mount Everestre

2023. július 12., 18:18 , 1167. szám

Ihor Kusnyir, a Kijivmiszkbud építőipari cég vezetője a háború kitörése óta többször is elhagyta Ukrajnát rokkantsági igazolása segítségével, majd idén májusban feleségével együtt meghódította a Mount Everestet – derítették ki a Bihus.Info (BI) újságírói.

A tények

Az újságírók megállapították, hogy Kusnyir 2022 februárja óta összességében mintegy nyolc hónapot töltött külföldön, 2022. február 27-én például a tiszaújlaki határátkelőn keresztül hagyta el Ukrajnát.

Kiderült az is, hogy Kusnyir és felesége, Okszana idén májusban megmászták a Mount Everestet.

„Azért rejtély, hogy a tisztviselőnek miként sikerült egészségi állapota alapján kiutazni és meghódítani egy olyan csúcsot, ami felkészült egészséges embernek sem mindig adatik meg” – jegyezték meg az oknyomozó riport készítői, akik szerint a túra mintegy 150 ezer dollárjába kerülhetett a cégvezetőnek.

A riport megjelenése után nem sokkal a Kijivmiszkbud elnökének sajtószolgálata arról tájékoztatta a BI-t, hogy Ihor Kusnyir 2005 óta III. kategó­riájú rokkant. Közlésük szerint a cégvezető daganatos betegséggel (melanomával) küzd, amely „a törvénynek megfelelően III. kategóriájú rokkantságot és időszakos vizsgálatokat feltételez, többek között Ukrajnán kívül is”.

„Egy sor műtéten esett át az áttétek eltávolítására a különböző szervekből, illetve maguknak a belső szerveknek az eltávolítására” – tette hozzá a cégvezető sajtószolgálata.

Közölték azt is, hogy Kusnyir tapasztalt hegymászó, aki két „nyolcezres” és hét „hétezres” csúcsot mászott meg, s az Everest meghódítása régi álma volt.

Áll a munka

A hírről ugyancsak beszámoló Forbes magazin ukrán nyelvű portálját érthetően inkább a történet gazdasági vonatkozásai érdekelték. Közlésük szerint a főváros egyik legnagyobb ingatlanfejlesztőjénél, a Kijivmiszkbudnál 18 objektum kivitelezése szünetel. A fejlesztő által kivitelezett épületek üzembe helyezésének átlagos késése 17 hónap. A társaság jelezte, hogy a lakóépületek beruházásának finanszírozása magánbefektetők forrásaiból történik. A nagy háború kitörése után az értékesítés szinte teljesen leállt, minek következtében jelentős fennakadások kezdődtek a beruházások finanszírozásában – közölte a Kijivmiszkbud.

A munka addig nem folytatódhat, amíg finanszírozási forrásokat nem találnak – jelentette ki Ihor Kusnyir még áprilisban. Elmondása szerint a Kijivmiszkbud az építőanyagok drágulása, a létszámleépítések és az értékesítés „gyakorlatilag teljes” hiánya miatt állt le.

A Kijivmiszkbud arra számít, hogy a források bevonásának és a cég megmentésének számos forgatókönyve közül valamelyik megvalósulhat. Az egyik forgatókönyv szerint a fővárosi hatóságok 300 millió hrivnyáért vásárolnának ingatlanokat a cégtől Kijev szükségleteire. Egy másik lehetőség a Kijivmiszkbud feltőkésítése 1 milliárd hrivnyával.

Luxusvilla Nizzánál

Meglehet, ezen a ponton lezárul a történet, ám az oknyomozó riporterek további felfedezéseket is tettek. Kiderült, hogy Kusnyir feleségének cége egy kb. 20 millió eurót érő luxusvillát birtokol Nizza közelében. A feleség vállalkozása állítólag azután indult virágzásnak, hogy férjét kinevezték a Kijivmiszkbud vezetőjévé. Azóta aktívan fektet be ingatlanokba Ukrajna mellett Litvániában, Cipruson, Budapesten.

Az ügyre Kijev vezetése is felfigyelt. Vitalij Klicsko polgármester közölte, július 6-án a Kijivmiszkbud Mrt. felügyelőbizottságának és igazgatótanácsának együttes ülésén döntöttek a társaság tevékenységének auditálásáról az egyik vezető nemzetközi könyvvizsgáló cég bevonásával.

„Ez időre a Kijivmiszkbud vezetőjét, Ihor Kusnyirt felfüggesztették hivatalából” – jelezte Klicsko, akit az UNIAN hírügynökség idéz.

(pszv/bihus.info/forbes.ua/unian.ua)