Ülésezett a Viski Kistérségi Tanács

2023. július 18., 11:50 , 1168. szám

Megtartotta soron következő tanácsülését a Viski kistérség képviselői testülete. Az eseményen a képviselők elfogadták többek között a költségvetés módosítását, valamint több, az oktatási, szociális szférát érintő kérdést is megvitattak.

Az ülés elején képviselői beiktatásra került sor, hiszen személyes okokból adódóan Kelemen Dmitro, a Jövőért Párt képviselője lemondott mandátumáról, helyét Markovics Vaszil vette át, aki hivatalosan is letette a képviselői esküt.

Ezt követően a testület számos fontos kérdést vitatott meg, többek között 18 főbb napirendi kérdés volt terítéken oktatás, földügy, költségvetési témában. Az egyik kritikus kérdés az oktatási intézmények átnevezését érintette, mely egyes intézményeknél bizonyos lefokozást is jelentene. A jelenlegi hatályos oktatási törvények értelmében az ukrajnai iskolák új megnevezéseket kapnak, ennek értelmében a középiskolai oktatást magába foglaló intézmények a líceum, míg az elemi és általános iskolák a gimnázium megnevezést kapják majd. A képviselői testület egybehangzóan megszavazta a Viski 1. Sz. Középiskola Viski 1. Sz. Líceummá való átnevezését, valamint a Velétei Középiskola líceummá történő átnevezését. A Kölcsey Ferenc Oktatási-Nevelési Komplexum és a Jablonyivkai Középiskola ügyében viszont nem sikerült egyelőre közös nevezőre jutni a képviselőknek, így arra a döntésre jutottak, hogy a két intézmény átnevezési folyamatát egyelőre elnapolják.

Sajnos a tanácsülést a légiriadó berekesztette, így a képviselők számos földügyi kérdésben sem tudtak dönteni. A következő ülés időpontját július 20-ra tűzték ki.

kőváry