Munkaerőpiac: Még mindig a háború előtti szint alatt

2023. július 19., 17:07 , 1168. szám

Ukrajnában tovább nőtt az ajánlatok száma az álláskereső portálokon, de még mindig elmarad a teljes körű háború előtti szinttől – derül ki az Obozrevatelnek az Opendatabot elemzése alapján készült összeállításából.

Tanítónő kerestetik

A munkaerő iránti kereslet legnagyobb arányú növekedése az oktatás és a tudomány területén tapasztalható (+13%), ezen belül az alsós tanítóknak szánt állásajánlatok száma 44%-kal nőtt. Az Építés, építészet kategóriában 11%-kal gyarapodott az állásajánlatok száma (a betanított munkásoknak szánt ajánlatoké 23%-kal emelkedett). Logisztika, raktározás, külkereskedelem terén 9%-os a növekedés.

Második hónapja érezhetően növekszik a nyugdíjasoknak és fogyatékossággal élőknek (+7%), valamint a gyakorlattal nem rendelkező szakembereknek (+5%) szóló állásajánlatok száma.

A legmagasabb béreket – havi 55 ezer hrivnyát – a nagyobb számban alkalmazott munkavállalók közül júniusban is a médiabuyereknek ajánlották. Ugyancsak jól fizetett munka a nemzetközi gépkocsivezetőké – átlagosan 40 ezer hrivnyáért havonta –, valamint az endodoncia szakorvosoké – 35 ezer hrivnya.

Érdemes megjegyezni, hogy a tapasztalt műszaki szakemberek – a 3 vagy akár a 7 évet meghaladó gyakorlattal – fizetése 500 dollárral csökkent a tavalyi adatokhoz képest.

A tapasztalatlanokat keresi az IT-szektor?

Az informatikai ágazatban megfigyelhető visszaesés közepette nő az ukrajnai munkaerőpiacon a tapasztalattal nem rendelkező jelentkezők iránti kereslet – hat hónap alatt csaknem megkétszereződött a kezdő szakembereknek szóló állásajánlatok száma – írja az UNIAN hírügynökség. Amint azonban az Opendatabot elemzői a Djinni, az ukrán IT-szakemberek álláskereső oldalának adatai alapján kimutatták, a kereslet növekedése ellenére továbbra is a tapasztalattal nem rendelkező szakembereknek szóló állásajánlatok aránya a legkisebb. Így júniusban 550 ilyen ajánlat jelent meg a weboldalon.

Amúgy az IT-szektorban a májusi élénkülés után júniusban valamelyest alábbhagyott a lendület. A munkaerőt toborzók 14 100 hirdetést tettek közzé a Djinnin, 9%-kal kevesebbet, mint májusban. A jelentkezők aktivitása is csökkent, méghozzá 4%-kal.

„Álláskereső még mindig több van, mint állásajánlat a toborzóktól: átlagosan 9 jelentkező 1 betölthető állásra. A Djinni számításai szerint egy idei felvételhez kétszer annyi önéletrajzot tanulmányoz át a toborzó, mint 2021-ben” – áll a tájékoztatóban.

Hányan lehetnek az IT-sek?

Júniusban közölték, hogy mintegy 240 000 férfi és több mint 71 000 nő dolgozik az ukrán IT-szektorban. Körülbelül 19 000 nő dolgozik tesztelőként, és további 12-12 ezer nőt foglalkoztatnak a fejlesztésben és a munkaerő-toborzásban. Ismeretes, hogy az összes IT-szakember 87%-a egyéni vállalkozóként van bejegyezve.

Márciusban vált ismertté, hogy a teljes körű háború kitörése után és annak előestéjén külföldre távozó ukrán IT-s szakemberek pontosan 41%-a tervezi, hogy visszatér Ukrajnába. A Kanadába (62%) és az Egyesült Államokba (46%), valamint Hollandiába (43%) költözött szakemberek hajlamosak a legkevésbé a visszatérésre. Ugyanakkor a Horvátországba (78%) és Törökországba (64%) kivándoroltak többsége tervezi a hazatérést Ukrajnába.

(hk/obozrevatel.com/unian.ua)