A Kárpátaljai Ukrán Ortodox Egyházat támogatja a Máltai Szeretetszolgálat

2023. július 20., 15:20 , 1169. szám

Tartós élelmiszerekből, higiéniai termékekből és gyermekjátékokból álló humanitárius segélyt adományozott a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) a Kárpátaljai Ukrán Ortodox Egyháznak. A több mint 1,5 tonna rakományt Magyarország Ungvári Főkonzulátusának közreműködésével adták át július 19-én, csütörtökön az Ungvár külvárosában lévő raktárban.

– Magyarország Ungvári Főkonzulátusára rendszeresen érkeznek különböző megkeresések egyházi, illetve civil szervezetekről. Nemrég az Ungvári Ortodox Egyház keresett meg minket azzal, hogy tudnánk-e segíteni őket. A főkonzulátus ezeket a megkereséseket rendszeresen továbbítja más szervezetek felé is. Most a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatot kerestük meg, amely azonnal eleget tett a kérésünknek – ismertette az előzményeket dr. Papp Ferenc ungvári magyar konzul.

A BJMSZ a háború kitörése óta folyamatosan indít humanitárius segélyszállítmányokat Ukrajna háború sújtotta övezeteibe. Ezzel párhuzamosan a szeretetszolgálat Kárpátalján is támogatja a rászorulókat, adományokat juttat el azokhoz a szervezetekhez, amelyek belső menekülteket látnak el. Most a Kárpátaljai Ukrán Ortodox Egyház részesült segélyben.

– Először dolgozunk velük. Egy kisebb segélyszállítmányt adtunk át az itteni ortodox püspöknek a Magyarországi Máltai Szeretetszolgálat és a németországi Csilla von Boeselager Alapítvány támogatásával – mondta Makuk János, a BJMSZ elnöke. – Az ungvári főkonzulátuson keresztül segítséget kértek az általuk ellátott menekültek és gyermekek számára, mert amint láthatjuk, a raktárukban eléggé megfogyatkozott a készletük. A több raklapnyi adomány részben tartós élelmiszereket, konzerveket és higiéniai eszközöket tartalmaz, de a gyerekeknek is szerettünk volna egy kis örömet szerezni. Így kerültek játékok is a szállítmányba, melynek összsúlya meghaladja a 1,5 tonnát. Örülök, hogy megismerkedtünk a püspök atyával, s úgy néz ki, hogy hosszabb együttműködés van kilátásban.

Varszonofij, az Ukrajnai Ortodox Egyház ungvári és kárpátaljai püspöke elmondta, hogy örömteli nap ez számukra, hisz a püspökségüknek az Eleos Kárpátaljai Jótékonysági Szervezettel közösen lehetősége nyílik együttműködni a Máltai Szeretetszolgálattal.

– A most átvett adományból önkéntesekkel egységcsomagokat fogunk összeállítani, majd átszállítjuk a Sztancijna utcában épülő templomunkba, amely egy ideje segélyezési pontként is működik. Ott osztjuk majd szét az Ungváron tartózkodó belső menekültek között. A hitközségünk nem először vesz részt jótékonysági akcióban. Őszintén hálásak vagyunk a partnereinknek ezért a támogatásért a háború idején, amikor sokan elvesztették az otthonukat, földönfutóvá váltak. Nagyon sokan Kárpátalján, közte Ungváron leltek menedékre. Meg kell mutatnunk, hogy a kárpátaljai emberek segítenek azoknak, akik elveszítették mindenüket – emelte ki Varszonofij püspök, és megjegyezte, hogy a játékokat a Szolyvai Megyei Gyermekotthonba juttatják majd el.                       

Rehó Viktória