A szülés előtti 70. napnál később is mehetnek szülési szabadságra a nők

2023. július 20., 08:13 , 1168. szám

A Legfelső Tanács második olvasatban is megszavazta azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy a várandós dolgozó nők a szülés előtti 70. napnál később menjenek szabadságra, ha akarnak – közölte Jaroszlav Zseleznyak képviselő (Hang frakció), akit Az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja idéz. A szülés előtt fel nem használt szabadnapok hozzászámíthatók a szülés utáni szabadsághoz.

A Munkatörvénykönyv 178. cikkelyével, valamint A szabadságról szóló törvény 17. cikkelyével összhangban a dolgozó nők a várandósság és a szülés idejére 126 nap fizetett szabadságra jogosultak – 70 napra a szülés előtt és 56 napra a szülés után.

„Az ilyen szabadság kezdete és vége jogszabályi szinten van szabályozva, és a szülés időpontjától számítják. Vagyis a nőknek nincs lehetőségük megváltoztatni e szabadság megkezdésének időpontját, figyelembe véve egészségi állapotukat, közérzetüket.

Ezen túlmenően, ha egy nő a szóban forgó szabadság egy részét nem használta fel a szülés előtt, a fel nem használt napokat nem viheti át és használhatja fel a szülés után” – mutatja be a mostanáig érvényes szabályozás hiányosságait a parlament elé került jogszabálytervezet indoklása.

A törvény szerint mostantól a dolgozó nő orvosi ellenjavallat hiányában a szülés várható időpontja előtti 70. napnál később is megkezdheti szabadságát, és arányosan meghosszabbíthatja szabadságának szülés utáni részét.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a törvényben előírt szabadság teljes időtartama nem változik.

(szcs/life.pravda.com.ua)