Veszélyes kávét hoztak be Ukrajnába

2023. július 22., 09:27

Veszélyes őrölt kávét hoztak be Ukrajnába, amelyben ochratoxin A-t találtak ‒ egy káros mikrotoxint, amely veszélyes mellékhatásokat okozhat. Erről Ukrajna Állami Termelési és Fogyasztói Szolgálata számolt be.

Szakértők szerint értesítést kaptak, hogy őrölt kávét importáltak Ukrajnába, amelyben ochratoxin A-t találtak. A kávégyártó a Gruppo Gimoka srl, Trezzano S/N, Olaszország. Ausztriából importálták a kijevi TD GOURMANDIZ Kft. címére. A veszélyes kávé érkezéséről az Élelmiszer- és Takarmány Gyorsriasztó Rendszeren (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) keresztül érkezett az értesítés.

Ez a kávé görcsöket és hányingert okozhat, és meglehetősen veszélyes az emberi szervezetre. Az ochratoxin A egy veszélyes anyag, amelyet az Aspergillus (Aspergillus ochraceus, Aspergillus carbonarius és mások) és a Penicillium (Penicillium verru) nemzetség mikroszkopikus penészgombái termelnek. Ez az élelmiszer-szennyező anyag veszélyes az emberi egészségre. Akut mérgezést okozhat, amely szövődményeket okoz a vesében és halmozódó hatású. Hányinger, hányás, szapora szívverés, szédülés, görcsök lehetségesek.

(goloskarpat.info/RV)